Regija     | 18.01.2021. 19:19 |

Protiv koronavirusa cijepilo se 50-ak saborskih zastupnika

FENA Agencije

ZAGREB, 18. siječnja (FENA) - U Hrvatskom saboru u ponedjeljak se protiv covida-19 dobrovoljno cijepilo 50-ak zastupnika, dan prije početka redovnog proljetnog zasjedanja.

Pfizerovim cjepivom cijepili su se zastupnici vladajuće većine, kao i zastupnici SDP-a, IDS-a i HSS- a, dok su zastupnici Domovinskog pokreta Mosta i Kluba zeleno lijevog bloka poručili da se neće cijepiti, ocijenivši da je cjepivo potrebnije rizičnijim skupinama, javila je Hina.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić naglasio je nakon što se cijepio kako je riječ o poruci o važnosti cijepljenja a ne privilegiji.

"Rekao sam da ću se cijepiti kada dobijem poziv za cijepljenje, upravo ovih dana sam taj poziv dobio i cijepljenje shvaćam kao poruku a ne privilegiju, da mi kao državni dužnosnici i saborski zastupnici pokažemo kako je korisno cijepljenje u Hrvatskoj ", kazao je Bačić.

Dodao je kako je svjestan da je dio građana skeptičan prema cijepljenju te da smatra da će na ovaj način saborski zastupnici pripomoći uvjeriti građane da je to pravi put za sprečavanje širenja covida-19.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon što se cijepio istaknuo je da dužnosnici moraju svojim primjerom pokazati da je cijepljenje potrebno i sigurno.

"Građani su na kampanju reagirali 'prvo se cijepite vi a onda pozivajte nas'. Kada znamo da među građanima postoji izuzetno visok stupanj nepovjerenja prema cjepivu mislim da svojim primjerom trebamo pokazati da to nije opasno i da je potrebno i potaknuti građane da se pridruže", izjavio je Grbin.

Kazao je i kako osobno spada u rizičnu skupinu zbog kroničnih bolesti te odbacuje kritike da je riječ o privilegiji.

Iako je prebolio covid-19 cijepio se i Josip Đakić (HDZ).

"Cijepio sam se da se ne bi ponovilo bez obzira na imunitet", kazao je Đakić i dodao da se konzultirao s liječnicima i da su mu kazali da je cijepljenje moguće mjesec dana nakon prebolijevanja.

Za razliku od Đakića predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je također prebolio covid-19, nije se cijepio.

Nisu se cijepili ni zastupnici Domovinskog pokreta jer smatraju da je neprimjereno da se saborski zastupnici cijepe prije ostalih ugroženih skupina građana.

Slično misle i zastupnici Mosta čiji je predsjednik Božo Petrov ranije poručio kako bi ga bilo "sramota uzeti cjepivo pored rizičnih skupina".

Od ukupno 151 zastupnika koronavirus je preboljelo njih 36 . Uzme li se u obzir broj zastupnika koji su bolest preboljeli, te broj onih koji su se cijepili može se zaključiti da će od zaraze virusom korone biti zaštićeno više od polovice zastupnika, navodi Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!