Regija     | 18.01.2021. 16:23 |

Slovenija ne odgađa glasanje o povjerenju vladi Janeza Janše

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. siječnja (FENA) - Predsjednik slovenskog parlamenta Igor Zorčič odbacio je u ponedjeljak pozive da se zbog moguće zaraze desetak zastupnika koronavirusom odgodi sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju vladi Janeza Janše.

Njegov je prijedlog da se sjednica održi u srijedu, o čemu će se u utorak službeno izjasniti njegov kolegij.

Zorčič je novinarima u ponedjeljak rekao da je protiv moguće odgode zbog zapleta nastalog u petak kada je na zatvorenoj sjednici devet članova parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi bilo u kontaktu s direktorom državne obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, kod kojega je naknadno potvrđena zaraza koronavirusom.

Svi članovi odbora danas i sutra testirat će se, a zaraza je već potvrđena kod zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Matjaža Hana, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Zorčič je član jedne od triju vladajućih stranaka u vladi Janeza Janše.

Glasanje o povjerenju vladi po prijedlogu oporbe treba svakako izvesti u ustavnom i poslovničkom roku, rekao je.

Taj rok je najkasnije sedam dana od uvođenja prijedloga u proceduru, a zadnji dan je petak s time da bi izvanredna sjednica počela u srijedu.

Svi zastupnici koji su prisustvovali spomenutom sastanku sa Stušekom bit će testirani i prije same izvanredne sjednice parlamenta, rekao je.

Skupina od 42 zastupnika iz pet oporbenih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje, a mandat za sastavljanje nove vlade da se povjeri Karlu Erjavcu koji je uz Janšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Oporba udružena u tzv. Koaliciju ustavnog luka (KUL) Janšinoj vladi zamjera sadašnjoj vladi loše vođenje zemlje kroz krizu izazvanu pandemijom, da je pod utjecajem Janše vodila "autoritarnu" i nedemokratsku politiku, miješala se u rad nezavisnih državnih ustanova i sudstvo i da je vanjsku politiku povela u krivom smjeru prema tzv. iliberalnim režimima u srednjoj i istočnoj Europi, udaljivši se od vrijednosti zapadnoeuropske liberalne demokracije.

Nejasno je koliki su izgledi za uspjeh te inicijative jer bi na tajnom glasanju za taj prijedlog trebalo glasati najmanje 46 zastupnika od 90.

Premijer Janša tvrdi da vladu u najteže vrijeme epidemije želi destabilizirati i rušiti lijeva oporba za koju tvrdi da je "ekstremistička" i vodi se "ideološkom mržnjom", te da svojom inicijativom u krivo vrijeme može samo izazvati prijevremene izbore.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti