Bosna i Hercegovina     | 18.01.2021. 16:34 |

Ministar Omer Osmanović podsjetio na prava koja ostvaruju branitelji u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je podsjetio na prava koja branitelji u KS, osim po Zakonu o dopunskim pravima boraca, ostvaruju i po osnovu drugih propisa.

- Neovisno od dopunskih prava propisanih Zakonom o dopunskim pravima boraca branitelja BiH, pripadnici boračke populacije Kantona Sarajevo (KS) ostvaruje i čitav niz drugih prava koji su propisani drugim propisima - istakao je Osmanović, s namjerom da i na njih podsjeti populaciju koju predstavlja, a kojoj i sam pripada.

Ponovio je da mu je cilj da na početku mandata sve pripadnike te populacije na jednom mjestu informiše o svim njihovim pravima, jer se stiče utisak da ova prava nisu svi jednako koristili, a razlog tome je prije svega neiformiranost.

Kada je riječ o tim pravima, Osmanović prvo podsjeća na “Pravo na duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine (OS RBiH)”. Demobilizirani branitelj koji je u radnom odnosu može ostvariti pravo na uvećanje godišnjeg odmora po osnovu svog učešća u OS RBiH.

Uvećanje godišnjeg odmora za te osobe određuje se na način da za učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 12 do 18 mjeseci on dobija jedan dodatni dan godišnjeg odmora, za učešće od 18 do 30 mjeseci dva dana, te za učešće više od 30 mjeseci ostvaruje pravo na tri dodatna dana.

- Sljedeće pravo je Pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje koje demobilizirani branitelj ostvaruje na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - naveo je ministar.

Pojasnio je da se to pravo priznaje licima koja su uzela učešće u pripremama za odbranu Bosne i Hercegovine, odnosno koja su uzela učešće u odbrani BiH kao pripadnici OSRBiH.

- Njima se u penzijski staž, kao staž u dvostrukom trajanju, računa vrijeme koje su proveli u odbrani u period od 18. septembra 1991. do 23. decembra 1995., u skladu sa propisima o kriterijima, načinu i postupku priznavanja i izdavanja uvjerenja na osnovu kojih se ovo vrijeme priznaje u penzijski staž, kao poseban staž - obrazložio je Osmanović.

Dalje obavještava kako svi pripadnici boračke populacije ostvaruju pravo i na “Besplatnu pravnu pomoć”.

- Nezaposleni demobilizirani branitelj može ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć po propisima kantona koji regulišu ovu oblast, u općinama i gradovima kod nadležnih službi, prilikom ostvarivanja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - rekao je ministar.

Dodaje i kako ta populacija ostvaruje pravo i na “Prednost prilikom ostvarivanja prava na zdravstvene usluge, prednost u obavljanju administrativnih poslova u općinama na području KS”.

- U svakoj zdravstvenoj ustanovi u KS jasno je istaknuto da prednost za pružanje zdravstvenih usluga imaju određene boračke kategorije, a također i u svim općinama u KS istaknuto je da ova populacija ima prednost prilikom pružanja usluga na šalterima općina - precizirao je ministar, te dodao i kako bivši pripadnici OS RBiH iz KS imaju pravo i na “Oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretnina”.

- Porez na promet nekretnina ne plaća se kada je kupac član porodice šehida i poginulog branitelja, ratni vojni invalid i branitelj koji je u OSRBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme agresije na BiH, a svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m², odnosno kupovinom zemljišta do 300m² za izgradnju kuće - naveo je Osmanović.

Posljednje pravo na koje je podsjetio pripadnike boračke populacije je pravo na “Oslobađanje od plaćanja sudskih i administrativnih taksi”. Obrazlažući to pravo kazao je kako su plaćanja sudskih i administrativnih taksi, po aktuelnim propisima koji regulišu ovu oblast, oslobođene porodice šehida i poginulog, umrlog i nestalog branitelja i ratni vojni invalidi, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo