Bosna i Hercegovina     | 18.01.2021. 16:01 |

Potrebna saradnja SUNSA i Vlade KS u izradi Zakona o visokom obrazovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) uputio je  Vladi Kantona Sarajevo otvoreno pismo  u vezi Zakona o visokom obrazovanju i drugih problema.

U saopćenju se navodi da je Vlada Kantona Sarajevo imenovala Komisiju za izradu teksta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Informaciju o imenovanju Komisije za izradu teksta Zakona o visokom obrazovanju Vlada je javnosti prezentirala kao prvi korak u stvaranju sistemskih pretpostavki za unapređenje stanja u oblasti visokog obrazovanja.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) javno podsjeća Vladu Kantona da više od pola godine bezuspješno pokušava započeti pregovore sa Vladom kako bi se potpisao Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA i koji predstavlja temeljnu pretpostavku za uređenje svih drugih procesa u oblasti visokog obrazovanja.

Iako je na dnevnom redu sjednice Vlade bila i tačka dnevnog reda koja se odnosila na donošenje rješenja o imenovanju Pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo za otpočinjanje i vođenje pregovora sa Sindikatom Univerziteta u Sarajevu radi zaključivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu, javnost nije informirana da li je takvo rješenje i doneseno.

SUNSA izražava ozbiljnu zabrinutost takvim odnosom Vlade i resornog ministarstva, jer potpisivanje Kolektivnog ugovora predstavlja pitanje čije rješavanje je urgentno.

U Sindikatu UNSA smatraju da neblagovremeno djelovanje Vlade može imati ozbiljne posljedice za djelatnost visokog obrazovanja, statusna pitanja zaposlenika UNSA, ali i za budžet Kantona Sarajevo, što ukazuje da je ovo pitanje zasluživalo posebnu pažnju Vlade i prioritetno rješavanje.

Vlada Kantona u prethodnom sazivu nikada nije iskazala spremnost da se ovo pitanje tretira kako to nalaže njegov značaj. Nastavak takve prakse nagovještavaju i prve aktivnosti koje provodi i aktualna Vlada.

SUNSA izražava nezadovoljstvo i činjenicom da Vlada Kantona nije cijenila potrebnim da u rad Komisije za izradu Zakona o visokom obrazovanju uključi predstavnike SUNSA, navodi se u saopćenju. SUNSA izražava nezadovoljstvo i činjenicom da resorna ministrica nije prepoznala SUNSA kao relevantog partnera koji zaslužuje zvaničnu posjetu i razgovor o svim otvorenim pitanjima koji opterećuju djelovanje i rad skoro 3.000 uposlenika SUNSA, od čega su preko 1.500 članovi sindikata, i to prije otpočinjanja aktivnosti na donošenju Zakona o visokom obrazovanju.

Davanje prednosti, kroz službene posjete resorne ministrice, privatnim univerzitetima, u odnosu na SUNSA kao i njihovim predimenzioniranim  uključivanjem u rad Komisije za izradu Zakona o visokom obrazovanju, uz istovremeno potpuno isključivanje SUNSA iz rada te Komisije,predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, istaknuto je  u saopćenju.

SUNSA izražava zabrinutost činjenicom da je Vlada, bez prethodnih konsultacija, razgovora i razmjene informacija sa svim relevantnim subjektima u oblasti visokog obrazovanja, pa tako i sa SUNSA, imenovala Komisiju za izradu Zakona o visokom obrazovanju.

Posebno začuđuje činjenica da je Vlada imenovala Komisiju bez prethodnog upućivanja zahtjeva Senatu UNSA da delegira članove komisije koji bi sudjelovali u njenom radu. SUNSA očekuje od rektora UNSA Rifata Škrijelja da, shodno svojoj dosadašnjoj praksi, zakaže vanrednu sjednicu Senata UNSA i kao tačku dnevnog reda delegira pitanje imenovanja i sastava Komisije za izradu Zakona o visokom obrazovanju.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu  poziva Vladu Kantona Sarajevo da preispita svoj dosadašnji odnos prema ovoj organizaciji  i bez daljnjeg odlaganja imenuje pregovarački tim Vlade te pristupi procesu kolektivnog pregovaranja.

U slučaju nastavka prakse ignoriranja ili kašnjenja u izvršavanju preuzetih obaveza od Vlade Kantona, SUNSA će biti prinuđen preduzeti sve zakonom predviđene oblike sindikalne borbe, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom