Bosna i Hercegovina     | 18.01.2021. 13:54 |

Društvo novinara BiH - Novinari da budu među prioritetima za vakcinisanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Društvo novinara BiH uputilo je danas dopis nosiocima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se, prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19, novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

U dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Radovanu Viškoviću ističe se da su novinari u BiH od prvog dana pandemije izvještavali sa mjesta događaja o borbi protiv COVID-19 i jedna su od rijetkih profesija koja niti jednog trenutka nije prekidala djelatnost.

Time su, kako se navodi, novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji virusa korona i svim društvenim posljedicama koje je izazvala.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, novinarstvo je svakako profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj ličnih kontakata te je, bez obzira na mjere lične zaštite, mogućnost infekcije velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, radeći svoj posao, veliki broj njih je obolio od COVID-19. Nažalost, imali smo i smrtne slučajeve među kolegama.

Zato apeliramo na Vas da uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv COVID-19 zaštitite njihovo zdravlje i živote  te im tako omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti, do konačne pobjede nad tom bolešću, poručuju iz Društva novinara BiH u dopisu nosiocima izvršne vlasti u BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo