Svijet

Kineska pokrajina Hebei uvela stroga ograničenja na društvena okupljanja

Internet

PEKING, 18. januara (FENA) - Kineska pokrajina Hebei koja se suočava s naglim rastom broja zaraženih koronavirusom u ponedjeljak je ponovo uvela stroga ograničenja na vjenčanja, sahrane i ostala porodična okupljanja, prijeteći prekršiteljima mjera krivičnim postupcima.

U obavijesti višeg suda u pokrajini ne navode se konkretni detalji, ali se dodaje da su sve vrste društvenih okupljanja sada regulirane kako bi se spriječilo dodatno širenje virusa.

Hebei se suočava s najtežim kineskim valom zaraze u više mjeseci, i ona se pojavila u jeku mjera na suzbijanju širenja zaraze tokom obilježavanja praznika Lunarne nove godine u februaru.

Vlasti su pozvale građane da ne putuju, naredile su zatvaranje škola i provele su testiranja masovnog obima.

Hebei je registrovao još 54 slučaj novozaraženih u proteklih 24 sata, saopćila je danas Nacionalna zdravstvena komisija, dok je sjeverna pokrajina Jilin izvijestila o 30 slučajeva, i Heilongjiang, koji se nalazi još sjevernije, o sedam zaraženih.

Peking ima dva nova slučaja, i većina zgrada i stambenih objekata traži negativni test na koronavirus za ulazak u njih, prenosi AP.

(FENA) M.B.