Svijet     | 19.01.2021. 08:59 |

Kako se Bijela kuća priprema za novog predsjednika

FENA Selma Radjo

WASHINGTON, 19. januara (FENA) - Posljednji fizički ostaci Trumpovog mandata u Bijeloj kući biće sklonjeni u srijedu, kada se porodica Biden i formalno useli u predsjedničku rezidenciju. Stolovi će biti raščišćeni, sobe očišćene, a predsjednikove pomoćnike zamijenit će novi tim imenovanih službenika. To je dio velike transformacije koju novo predsjedništvo donosi u srce američke vlade, prenosi BBC uoči Bidenove inauguracije u srijedu. 

Prošle sedmice, Stephen Miller, politički savjetnik i centralna ličnost u Trumpovoj Bijeloj kući, odmarao se u zapadnom krilu. Miller, koji je za predsjednika pisao govore i kreirao politike od njegovih ranih dana na funkciji, također je jedan od rijetkih članova predsjednikovog inicijalnog tima koji je ostao s njim do samog kraja mandata.

Naslonjen na zid i čavrljajući s kolegama o sastanku zakazanom za taj dan, činilo se da mu se ne žuri s odlaskom. Zapadno krilo obično bruji od aktivnosti, a sada djeluje napušteno. Telefoni su utihnuli. Stolovi u praznim kancelarijama su zatrpani papirima i neotvorenim pismima, kao da su ljudi žurno otišli i ne namjeravaju se vraćati. Desetine visokih zvaničnika i pomoćnika dali su ostavke nakon nereda u Kapitolu 6. januara. Nekoliko lojalnih, poput Millera, ostalo je uz Trumpa.

Na dan inauguracije, Millerov ured će biti očišćen. Bit će uklonjeni svi tragovi da su on i njegove kolege ikad bili tamo, i sve će biti spremno za useljenje Bidenovog tima.

Čišćenje ureda u zapadnom krilu i tranzicija između predsjednika dio je tradicije koja datira stoljećima. To je proces koji nije uvijek bio prožet toplinom.

Još jedan predsjednik koji se suočio s opozivom, Andrew Johnson, demokrata, 1869. godine izignorisao je republikanca Ulyssesa S. Granta i nije prisustvovao inauguraciji. Grant, koji je podržao Johnsonovo uklanjanje s funkcije, nimalo nije bio iznenađen tim potezom.

Međutim, ove godine tranzicija u Bijeloj kući odvija se s puno gorčine. Proces obično započinje odmah nakon izbora, ali u ovom slučaju započeo je uz nekoliko sedmica kašnjenja nakon što je Trump odbio prihvatiti izborni rezultat. A predsjednik je također bio jasan u svojoj izjavi da neće prisustvovati inauguraciji. Najvjerovatnije će umjesto toga otputovati u svoj klub Mar-a-Lago na Floridi.

Ipak, predsjednička primopredaja se odvija, baš kao što je to bilo i u prošlosti.

- Sistem opstaje - kaže Sean Wilentz, profesor američke istorije na Univerzitetu Princeton.

Čak i u najboljim vremenima, logistika iza procesa tranzicije je zastrašujuća, a sve to uključuje ogromni prijenos znanja i tranziciju uposlenika same Bijele kuće u velikim razmjerima.

- Guravo je i mnogo je problema, ali uprkos svemu tome, doći će do tranzicije - dodao je Wilentz. 

Stephen Miller samo je jedan od 4.000 politički imenovanih službenika koje je angažirala Trumpova administracija, a koji će izgubiti posao, a zamijenit će ih pojedinci koje je angažirao novoizabrani predsjednik Biden.

Namještaj u Bijeloj kući, poznati stol u Ovalnom uredu, većina umjetničkih djela, porculan i drugi predmeti, pripadaju državi i ostat će u predsjedničkoj rezidenciji.

Ali drugi predmeti, poput predsjednikovih fotografija koje vise u hodniku, bit će uklonjeni dok se Bijela kuća transformira za svoje nove stanare.

Osoblje već premješta neke predmete iz zgrade. Jedna službenica Bijele kuće, žena u visokim štiklama, nosila je nekoliko slika prve dame Melanije Trump iz Istočnog krila. Slike su ogromnog formata i ona objašnjava da će biti odnesene u Nacionalni arhiv.

Trumpove lične stvari, poput odjeće, nakita i drugih predmeta, prebacit će u njihovu novu rezidenciju, najvjerojatnije u Mar-a-Lago na Floridi.

Sve prostorije Bijele kuće će na kraju proći proces dubinskog čišćenja.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana