Svijet     | 18.01.2021. 11:48 |

Rusija odbila zapadne zahtjeve da oslobodi Navalnog

FENA Internet

MOSKVA, 18. januara (FENA) – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da zgražanje koje zapadne zemlje izražavaju zbog hapšenja kritičara Kremlja Alekseja Navalnog ima za cilj odvratiti pažnju njihovih građana od problema u vlastitim državama.     

- Sudeći po svemu, to omogućuje zapadnim političarima da pomisle da takvim izjavama mogu odvratiti pažnju od duboke krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja – izjavio je šef ruske diplomatije.

Policija je uhapsila Navalnog po slijetanju na moskovski aerodrom u nedjelju navečer, što je njegov prvi dolazak na rusko tlo otkako je otrovan prošlog ljeta.

Zapadne zemlje danas su poručile Rusiji da odmah oslobodi Navalnog. Rusija je brzo odbacila te zahtjeve, poručivši im da se drže vlastitog posla.

- Poštujte međunarodno prvo, ne kršite nacionalno zakonodavstvo suverenih država i bavite se problemima u vlastitim zemljama – objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Facebooku.

Slučaj Navalnog mogao bi izazvati uvođenje novih sankcija protiv Rusije, posebno na projekat gradnje plinovoda iz Rusije u Njemačku vrijedan 11,6 milijardi dolara. Neke članice EU tvrde kako žele da blok brzo uvede takve mjere.

Ruska zatvorska služba saopćila je da je Navalni priveden u pritvor zbog navodnih kršenja kazne uslovnog zatvora.

Služba navodi da će on biti držan u pritvoru do ročišta zakazanog za 29. januar na kome će se odlučiti da li će mu troipogodišnja uslovna kazna biti preinačena u stvarnu kaznu zatvora.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Britanije, Francuske i Italije pozvali su na oslobađanje Navalnog. Litvanija je saopćila u nedjelju da će zatražiti od EU brzo uvođenje novih sankcija Rusiji. Češki ministar vanjskih poslova Tomas Petricek izjavio je kako želi da blok raspravlja o eventualnim sankcijama.

Jake Sullivan, jedan od vodećih savjetnika novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena, poručio je Moskvi da oslobodi Navalnog, a državni sekretar Mike Pompeo objavio je na Twitteru da je duboko uznemiren ruskom odlukom da uhapsi Navalnog, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana