Svijet     | 16.01.2021. 12:42 |

Izvršeno posljednje pogubljenje pod Trumpovom vladavinom

FENA Internet

INDIANAPOLIS, 16. januara (FENA) - Dustin Higgs, zatvorenik osuđen na smrtnu kaznu u Indiani, umro je u posljednjem pogubljenju na saveznom nivou tokom Trumpovog predsjedavanja samo nekoliko dana uoči inauguracije Joea Bidena.

Higgs je osuđen za umiješanost u ubistvo tri žene u utočištu za divlje životinje 1996. godine, ali sve do smrti je negirao krivicu.

Umro je smrtonosnom injekcijom u 01.23 po lokalnom vremenu u subotu, prenio je BBC.

Njegovo pogubljenje je 13. izvršeno od jula kada je američka vlada okončala 17-godišnju pauzu u saveznim pogubljenjima.

Bilo je kritika zbog žurbe Trumpove administracije da izvrši kazne - prekidajući sa 130 godina starim presedanom pauziranja pogubljenja tokom predsjedničke tranzicije.

Higgs je 2001. osuđen na smrt zbog učestovanja u otmici i ubistvu tri žene 1996. godine: Tanji Jackson, Tamika Black i Mishann Chinn.

Žene su bile na romantičnom sastanku s Higgsom i još dvojicom muškaraca u stanu prije nego što je jedna od njih odbila Higgsovog prijatelja zbog čega je došlo do svađe. Higgs i saučesnik Willis Haynes ponudili su ih da ih odvezu kući, ali su ih umjesto toga odveli u utočište za divlje životinje u Marylandu, gdje su tužitelji rekli da je Higgs dao Haynesu pištolj i rekao mu da puca u tri žene.

Haynes, koji je priznao da je držao pištolj i pucao, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

- Potpuno je proizvoljno i nepravedno kazniti Higgsa strože od stvarnog ubice - naveo je njegov advokat u molbi za pomilovanje upućenoj predsjedniku Trumpu.

Sud je u utorak podnio zahtjev za odgodu pogubljenja za Higgsa i drugog zatvorenika Coreyja Johnsona, nakon što su se zarazili Covidom-19, a advokati su tvrdili da bi oštećenje plućnog tkiva prouzrokovalo bolne patnje tokom njihovih egzekucija.

Ali Ministarstvo pravde je odmah uložilo žalbu i dobilo slučaj. Johnson je pogubljen u četvrtak.

Posljednji pokušaj za zaustavljanje Higgsovog pogubljenja nije uspio u petak kada je konzervativna većina američkog Vrhovnog suda izglasala 6-3 da se finalizira posljednje pogubljenje tokom Trumpove administracije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana