Bosna i Hercegovina     | 15.01.2021. 15:46 |

Blažević: U prvoj fazi će se cijepiti oko 20 posto stanovnika

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Predstavnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Mia Blažević kazala je da će se prema Planu cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH, kojeg je jučer usvojila Vlada FBiH, cijepljenje provoditi u dvije faze.

Odgovarajući na pitanja o načinima cijepljenja i neželjenim reakcijama na cjepivo, Blažević je kazala da će se u prvoj fazi cijepiti oko 20 posto stanovnika.

- Ovo se smatra početkom prve faze i za početak ćemo našu komunikaciju usmjeriti ka osobama koje su prioritetna skupina - kazala je.

S obzirom na to da imaju informaciju da će vjerovatno dobiti dosta male količine cjepiva, Blažević je kazala da će ih usmjeriti ka zdravstvenim radnicima.

Govoreći o neželjenim reakcijama, istakla je da su one očekivane, te da je to prvenstveno crvenilo od uboda.

- A ako se govori o alergijskim reakcijama, one se ne dešavaju isključivo na cjepivo i osoba može biti alergična na bilo šta - pojasnila je.

Dodala je da je u Planu navedeno da se pacijent promatra 15 minuta nakon cijepljenja, kako bi se moglo pravovremeno reagirati ukoliko bi se razvila neka alergijska reakcija.Također je istakla da je liječnik dužan istražiti alergijsku reakciju i prijaviti je nadležnim.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!