Bosna i Hercegovina     | 15.01.2021. 14:12 |

Štrajk zdravstvenih radnika nastavit će se do potpisivanja novog ugovora (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 15. siječnja (FENA) - Iako je u petak potpisan Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) predstavnici sindikata zdravstvenih radnika još jednom su se okupili ispred Vlade HNŽ-a te su zatražili što hitnije potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić istaknuo je kako se nada da će sindikalisti s predstavnicima Vlade HNŽ-a uspjeti pronaći zajednički jezik, dodavši kako se štrajk zdravstvenih radnika nastavlja sve dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor.

- Pozdravljamo napor Vlade HNŽ-a i prvi korak koji je napravila prema sindikatima, posebno napor premijera Nevenka Hercega. Kao što smo usuglasili protokol pregovaranju, nadam se da ćemo što skorije dogovoriti i tekst kolektivnog ugovora - poručio je Anić.

Po njegovim riječima, sindikalisti nisu bili protiv pregovaranja, ali su bili protiv sporazuma kojim bi se aktivnosti sindikata vratile na sam početak.

- Danas je protokol potpisan zato što se u novom tekstu taj protokol više ne poziva na članak zakona koji nas vraća na sami početak, odnosno na onaj koji je već propao u srpnju i kolovozu - pojasnio je Anić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je kako su do jučer predstavnici Vlade inzistirali da se potpiše protokol koji je napravila Vlada i koji je donesen jednostrano bez sindikata, a u kojem se tražilo da se štrajk zdravstvenih radnika obustavi za vrijeme pregovora.

- Prema detaljima izmijenjenog i potpisanog protokola, u slijedećih 20 dana imamo vremena da se usuglasi tekst kolektivnog ugovora, a najdalje pet dana od danas moramo sjest na prvu sjednicu naših pregovaračkih timova. Ukoliko se za 20 dana ne postigne sporazum, prema protokolu pregovori se mogu produžiti još pet dana, a ako ni tada ne dođe do sporazuma nastavljamo s generalnim štrajkom - kazao je Vuković, najavivši rigoroznije mjere sindikata ako do takvog razvoja događaja dođe.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović novinarima je kazao kako se sva otvorena pitanja socijalnih partnera trebaju rješavati za pregovaračkim stolom.

- Vjerujemo kako ćemo kroz proces pregovaranja u narednih nekoliko dana doći do rješenja prihvatljivog za obje strane u ovom procesu. Situacija je dosta teška, složena, prolazimo kroz tešku, nikad viđenu krizu. Javna sredstva smanjena su na svim razinama, ali razumijemo i cijenimo napore zdravstvenih djelatnika - kazao je Pavlović.

Inače, članovi Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 10. prosinca stupili su u generalni štrajk zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Ti sindikati okupljaju oko 2.600 zdravstvenih radnika iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5285

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1naUgxywSBaf25Qh1CuzDCia66ZUrcuXd?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta