Svijet     | 15.01.2021. 13:16 |

Čelnici država članica EU iduće sedmice razmatraju uvođenje Covid pasoša

FENA Internet

LONDON, 15. januara (FENA) - Čelnici država članica Evropske unije sastat će se iduće sedmice kako bi razgovarali o planovima za Covid pasoše koji bi ljudima koji su primili vakcinu omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja, piše Daily Mail. 

Ideja o uvođenju certifikata o vakcinaciji već se neko vrijeme spominje u Evropi, a grčki ministri se zalažu da zemlje EU usvoje "standardizovani" pasoš kako bi promovisale putovanja.

Sljedećeg četvrtka grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražit će od drugih evropskih lidera da se dogovore o Covid pasošima koji olakšavaju slobodu kretanja osobama vakcinisanim protiv Covid-19.

U pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, grčki premijer Mitsotakis predložio je da osobe koje su vakcinisane trebaju imati slobodu putovanja.

- Treba što prije usvojiti zajednički stav o tome kako certifikat o vakcinaciji treba napraviti tako da bude prihvaćen u svim državama članicama – izjavio je.

Vlade Estonije, Mađarske, Islanda, Španije, Danske i Belgije nagovijestile su da će podržati takav prijedlog, iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije.

Međutim, Evropska unija neće automatski prihvatiti Covid pasoše Velike Britanije, tako da bi planovi za odmor Britanaca moglibiti odgođeni dok se ne dogovore evropski planovi putovanja.

Pasoš, koji su kreirali biometrijska firma iProov i firma za kibernetsku sigurnost Mvine, izdavat će se kao besplatna aplikacija i omogućit će korisnicima da digitalno dokažu da li su primili prvu ili drugu dozu vakcine ili je uopće nisu primili.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo