Regija     | 15.01.2021. 12:38 |

U Hrvatskoj pada broj zaraženih, mjere ostaju do 31. siječnja

FENA Agencije

ZAGREB, 15. siječnja (FENA) - Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, aktualne mjere protiv širenja koronavirusa neće se mijenjati do 31. siječnja, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata zabilježeno 715 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 33 osobe. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 4.653. Među njima je 1.855 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 160 pacijenata, navodi Hina.

Iako je incidencija novih slučajeva covida-19 u protekla dva tjedna na 100.000 stanovnika smanjena ispod 300, neće se mijenjati propisane mjere do kraja siječnja, istaknuli su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na konferenciji za novinare.

Stožer je tek ovaj tjedan produžio mjere, a nekoliko dana prije 31. siječnja, prateći sve bitne parametre, odlučit će kako će one izgledati nakon 1. veljače, rekao je potpredsjednik Vlade RH i načelnik Stožera Davor Božinović.

"Prerano je da sada nešto najavljujemo", istaknuo je i dodao kako je smanjenje novozaraženih posljedica smanjivanja kontakata i druženja.

Božinović je naglasio kako Stožer nikada nije zauzeo stav da će na određenom broju novozaraženih mijenjati mjere.

"Virus se sporije širi u proljeće i ljeto, ali mi smo još u siječnju. Nakon 1. veljače isto je zima i hladno vrijeme, i o tome moramo voditi računa da ne bismo preopteretili zdravstveni sustav”, pojasnio je.

Cijepljena 41.000 osoba, nema prijavljenih nuspojava

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako je incidencija novih slučajeva covida-19 u Hrvatskoj pala ispod 300 na 100.000 stanovnika.

"U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 3819 novooboljelih, što je a 23 posto manje od ukupnog broja u prvih pet dana prošlog tjedna kada je bilo 4988. Incidencija je u ovom trenutku ispod 300. I dalje je situacija takva da u najmanjoj incidenciji prednjači Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija, a najveću ima Međimurska županija", rekao je Capak.

Incidencija u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika je ispod 300 te je Hrvatska na sedmom mjestu u EU sa stopom 288,8, a po smrtnosti koja je 1093,6 na milijun stanovnika Hrvatska je na 20. mjestu.

"Udio pozitivnih u ukupno testiranima također je u smanjenju i u prethodnom tjednu iznosio je 16,4 posto", dodao je Capak.

Dosad su u Hrvatskoj cijepljene 41.532 osobe, a po Capakovim riječima, do jučer nije prijavljena ni jedan slučaj nuspojave za cjepivo Moderne, na prvih 3.600 doza koliko ih je stiglo u Hrvatsku.

Izvijestio je i kako je cjepivo AstraZenece pred registracijom, a najvjerojatniji datum registracije je 29. siječnja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!