Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDBiH

Saopćenje

Socijaldemokrate BiH (SDBiH) održali su sjednicu Predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s naglaskom na posljednje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemorata BiH održanoj u prostorijama stranke u Tuzli, u pogledu opšte situacije i pregovora koji se najavljuju u vezi redefiniranja Dejtonskog sporazuma.

 Predsjedništvo SDBiH je zauzelo stav da pozdravljaju inicijative kojima se naglašavaju mogući razgovori o unapređenju Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH. Uzimajući u obzir da je postojeći Sporazum postigao maksimum i kao takav u narednom periodu predstavlja smo otežavajući i remetilački faktor na putu BiH prema europskim integracijama. 

Predsjedništvo SDBiH smatra da je neophodna izmjena Izbornog zakona na način uvođenja elektronskog glasanja, kao jedinog ispravnog načina, uzimajući u vid sve nepravilnosti sa kojima se susreće izborni proces u BiH.

Pozdravlja se odluka Vlade TK o prekidu vanrednih okolnosti i zakazivanje sjednice Skupštine TK na kojoj će se pokušati postići dogovor oko usvajanja krucijalnih dokumenata za normalno funkcionisanje Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju stav o zahtjevu za smjenu Vlade i rukovodstva Skupštine TK, Predsjedništvo SDBiH stoji čvrsto u opredjeljenju da se Ustavni poredak ni u kom smislu, ni na koji način ne smije i ne može dovesti u pitanje. 

Na sjednici je analiziran i usvojen Izvještaj sa održanih lokalnih izbora u BiH na kojima su Socijaldemokrate BiH prvi puta uzeli učešće i ostvarili odličan rezultat, naročito u TK gdje smo treći politički subjekt po broju glasova.

Čestitano je članovima Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine  i zahvaljeno  svim glasačima koji su glasali na Lokalnim izborima 2020. godine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.