Svijet     | 15.01.2021. 10:24 |

Biden predstavio plan od 1.900 milijardi dolara za oporavak ekonomije

FENA Internet

WILMINGTON, 15. januara (FENA) - Novoizabrani predsjednik Joe Biden predstavio je plan od 1.900 milijardi dolara za zaustavljanje krize izazvane pandemijom koronavirusa i pružanje finansijske pomoći onima koji su najviše ugroženi posljedicama pandemije, javlja Associated Press.

Paket pomoći nazvan "američki plan spašavanja" ispunio bi Bidenov cilj vakcinisanjem 100 miliona ljudi u prvih 100 dana njegove uprave kako bi se omogućilo ponovno otvaranje većine škola do proljeća.

U isto vrijeme, pruža još jedan krug pomoći za stabilizaciju ekonomije, dok se javno zdravstvo bori sa zaustavljanjem pandemije.

- Ne samo da imamo ekonomski imperativ da sada djelujemo, vjerujem da imamo moralnu obavezu - rekao je Biden u četvrtak u svom obraćanju. On je također priznao da njegov plan "nije jeftin".  

Biden je za većinu Amerikanaca predložio pomoć od 1.400 američkih dolara, što bi uz 600 dolara predviđenih u najnovijem COVID-19 paketu pomoći, koji je donesen u decembru prošle godine,  bilo 2.000 dolara.

Plan također uključuje produženje privremenog porasta naknada za nezaposlene i moratorij na otkaz ugovora o najmu stana i ovrhe na nekretninama do septembra.

Biden je iznio i prijedlog povećanja minimalne plate na 15 dolara po satu, proširivanja plaćenog dopusta za radnike i povećanja poreznih olakšica za porodice sa djecom. Posljednja stavka olakšala bi povratak žena na posao, što bi pomoglo oporavku ekonomije.

Politički izgledi za ovaj plan su i dalje nejasni. U zajedničkoj izjavi, predsjednica doma Nancy Pelosi i čelnik Demokratske stranke u Senatu Chuck Schumer pohvalili su Bidena zbog uključivanja liberalnih prioriteta, rekavši kako će brzo krenuti u njegovo usvajanje nakon što Biden preuzme dužnost sljedeće srijede.

Oko 20 milijardi dolara bi bilo izdvojeno za brži i uređeniji plan vakcinacije, pored osam milijardi dolara koje je Kongres već odobrio.

Biden je pozvao na uspostavljanje centara za masovnu vakcinaciju i slanje mobilnih jedinica u teško dostupna područja.

Planom je predviđeno i 50 milijardi dolara za više testiranja, što se smatra ključnim za ponovno otvaranje većine škola do kraja prvih 100 dana nove administracije. Oko 130 milijardi dolara bilo bi dodijeljeno za pomoć školama da se otvore, bez rizika od dalje zaraze.

Također bi se finansiralo zapošljavanje 100.000 radnika u javnom zdravstvu kako bi radili na promociji vakcinacije i pronalaženju kontakata zaraženih koronavirusom.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo