Svijet     | 14.01.2021. 12:12 |

Turska pozvala na dijalog novu američku administraciju

FENA Internet

ANKARA, 14. januara (FENA) – Visoki turski zvaničnik pozvao je novu američku administraciju da se angažuje u dijalogu s Turskom o nabavci ruskog naprednog sistema protuzračne odbrane.

Taj apel je uslijedio nakon što je Washington jasno poručio da ne može doći do odgode sankcija dok se Turska ne liši ruske tehnologije, izvještava AP.

Obraćajući se novinarima u srijedu navečer, ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da se ne može dovoditi u pitanje da bi se Turska mogla lišiti ruskog sistema S-400 pod američkim pritiskom. Kazao je, međutim, kako se nada da se rješenje može pronaći “kroz zdravi razum”.

Akar je također izjavio da se razgovori s Rusijom o nabavci drugog kontingenta S-400 nastavljaju.

U decembru su Sjedinjene Države sankcionirale četvoricu turskih zvaničnika na osnovu američkog zakona, poznatog kao CAATSA, koji ima za cilj suzbijanje ruskog uticaja. Te sankcije, koje također uključuju zabranu davanja izvoznih licenci turskoj namjenskoj industriji, prve su američke kaznene mjere protiv jedne NATO saveznice.

Turska je ranije izbačena iz američkog programa borbenih aviona F-35 zbog procjene da bi ruska tehnologija mogla ugroziti sigurnost tog programa.

Sankcije su, navodi AP, produbile jaz između Washingtona i Ankare, koji su u sporu oko brojnih pitanja, uključujući turske vojne akcije u Siriji i u drugim zemljama.

Akar je ponovio poziv na dijalog kako bi se prevazišao spor. Turska tvrdi da S-400 neće ugroziti NATO sisteme ni program F-35.

- Mi insistiramo da se stvari ne mogu riješiti na ovakav način. Sjednimo za stol na razgovore i pronađimo rješenje – kazao je Akar.

Američki zvaničnici odbacili su mogućnost bilo kakvih rasprava s Turskom oko rizika koji sistem S-400 predstavlja za “nevidljive” bombardere F-35. Također tvrde da sankcije ne mogu biti ukinute sve dok ruski sistem prozuzračne odbrane ostaje na turskom tlu, piše AP.

Akar je kazao da Turska nije imala drugog izbora osim da nabavi ruski sistem nakon što nijedna NATO saveznica nije ponudila Ankari takve sisteme pod povoljnijim uslovima.

Upitan razmatra li Turska nabavku mlaznih aviona ruske proizvodnje nakon što je isključena iz programa američkih borbenih aviona, Akar je kazao da Turska želi da se vrati programu razvoja F-35 i vlastitih borbenih aviona i da osavremeni svoju flotu aviona F-16.

- Mi smo dio NATO-a, skupa s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama. Stoga, želimo biti s Evropom, sa Sjedinjenim Državama i NATO-om radi odbrane naše sigurnosti - kazao je turski ministar, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana