Ekonomija     | 13.01.2021. 12:37 |

Za poslovne projekte 135 mladih Općina Centar izdvojila 1.273.870 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. januara (FENA) – Općina Centar, u okviru programa „Kontinuirana briga o mladima“, posebnu pažnju je posvetila zapošljavanju mladih.

Zakon o mladima FBiH propisao je, između ostalog, obavezu svih općina da u budžetu osiguraju stavku koja će se odnositi na poboljšanje položaja mladih, te osiguranje minimuma mjera na planu rada sa mladima i omladinskih aktivnosti, saopćeno je iz Općine Centar.

U okviru navedenog programa redovno se izdvajaju značajna sredstva za finansiranje i sufinansiranje pokretanja biznisa mladih.

U protekle četiri godine za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih izdvojeno je 1.273.870 KM, čime je podržano 135 mladih osoba.

Mladi će imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao u kojem se oni smatraju najproduktivnijim.

Općina Centar je, kako se navodi,  to pokazala i u 2020. godini tokom koje je za pokretanje 51 biznisa izdvojeno 455.874,90 maraka.

Od navedenog iznosa 190.000 maraka su sredstva iz programa EU4Business koji  zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine, saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!