Ekonomija     | 13.01.2021. 11:41 |

Delić o poništenju Javnog poziva Ministarstva privrede KS

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je u svom obraćanju upoznao javnost sa informacijama o zatečenoj blokadi u provođenju Programa dodjele poticaja subjektima male privrede sa području Kantona Sarajevo, za prošlu godinu.

Ministar Delić na današnjoj pres-konferenciji obrazložio je razloge za neophodno poništenje Javnog poziva Ministarstva privrede KS (poticaj maloj privredi) koji je objavljen u august 2020. godine.

- Na ovaj javni poziv je apliciralo ukupno 155 malih privrednika koji poslu na području KS. Od tih 155 Komisija je odabrala 72 korisnika, a 83 su odbijena. Ukupan iznos sredstava koji je bio planiran po ovom programu je iznosio 805.759,64 KM. Nažalost, iz neshvatljivih razloga Vlada u bivšem sastavu je oborila ovaj poziv i mi nismo u mogućnosti da učinimo bilo šta kako bi ponovili ovaj poziv jer sa 31. decembrom došlo je do preraspodjele budžetskih sredstava i nećemo biti u mogućnosti da bilo šta uradim po tom osnovu - kazao je Delić.

Dodao je da je imao potrebu organizirati ovo obraćanje zbog velikog pritiska i velikog broja upita privrednika koji posluju na području KS, a vezanih za rezultate javnog poziva koje je Ministarstvo privrede objavilo u augustu 2020. godine i koji se odnosi na poticajna sredstava,  odnosno poticaj razvoju male privrede u KS za 2020. i to po pet programa - program subvencioniranja  troškova kamata po preuzetim kreditima, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete, poticaj za unapređenje preduzetništva obrtnika, poticaj startup subjektima male privrede u poticaj razvoju ženskog preduzetništva.

- Ja ne želim da ulazim u izbor samih korisnika, u proces koji je obavila Vlada u bivšem sastavu, niti u sam kvalitet tog programa, ali imamo potrebu da se obratimo javnosti jer želimo sve zainteresirane privrednike da obavijestimo o programu, o načinu zbog kojeg je blokirano blizu milion KM poticanih sredstava za malu privredu, koja je zaista na koljenima i u izuzetno teškoj situaciji. Zbog čega bivša Vlada nije odobrila ova sredstva to je pitanje za bivšu Vladu. Zbog čega određeni ministri nisu bili zadovoljni određenim firmama koje su se nalazile ili se nisu nalazile na tom spisku, mi ne želimo licitirati niti imenima, niti firmama, ali naravno želimo da kažemo da su se privrednici zaista potrudili i uložili ogromne napore i ljudske i materijalne i vremenske kako bi popunili aplikacije i, nažalost, ostali bez tih sredstava koja su njima namijenjena - kazao je Delić. 

Naglasio je da je Ministarstvo privrede KS u obavezi zakonski da poništi ovaj javni poziv i da nova Vlada i Ministarstvo privrede KS nemaju nikakvu mogućnost da vrate ova sredstva i ponovo ih stave u opticaj.  

- Nažalost, važeći propisi nam nalažu da taj poziv moramo poništiti i mi ćemo to uraditi danas u toku dana - kazao je Delić. 

Istakao je da će sve javne pozive u narednoj godini koji budu raspisivani od Ministarstva privrede KS blagovremeno i na vrijeme raspisivati, te će uključivati i one kojih se tiču ovi pozivi - privrednike, da i oni daju svoj glas kada su u pitanju sami kriteriji po programima po kojima se dodeljuju određena sredstva. 

- Naiskrenije mi je žao privrednika koji su se prijavili i na jedan čestit način zaslužili dobijanje ovih sredstava u trenucima kada su možda najviše ugroženi u zadnjih nekoliko godina i nalaze se u jednoj veoma teškoj situaciji. Žao mi je što Vlada u prethodnom sazivu nije tačno precizirala razloge zbog kojih nisu odobrena ova sredstva, jer smatram da bi konstruktivni argumenti zbog kojih je oboren ovaj poziv doprinijeli poboljšanju samih projekata - kazao je Delić. 

On je poručio da će  svi sljedeći javni pozivi biti prilagođeni potrebama privrednika. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana