Regija     | 12.01.2021. 14:53 |

Vojvođanska vlada obnavlja sjedište Srijemske biskupije

FENA Agencije

SUBOTICA, 12. siječnja (FENA) - Vlada Vojvodine u suradnji s hrvatskom zajednicom i Srijemskom biskupijom obnovit će samostan i crkvu u Petrovaradinu u kojoj je kršten ban Jelačić, objavili su u utorak mediji u Vojvodini.

Ishod je to susreta predsjednika pokrajinske vlade Igora Mirovića, izaslanstva Hrvatskog nacionalnog vijeća i srijemskog biskupa Đure Gašparovića u Novome Sadu.

"Bio je ovo veoma plodonosan susret koji će donijeti puno toga za budućnost. Pokrajinska vlada učinila je mnogo za Srijemsku biskupiju, naših 29 župa kao i za crkvene objekte", kazao je biskup Gašparović.

Mirović je naveo kako će pokrajinska vlada u suradnji s gradom Novim Sadom financirati projektiranje i obnovu samostana i crkve sv. Jurja u Petrovaradinu, koji su sjedište Srijemske biskupije.

Dio je to projekta obnove objekata od velike povijesne i nacionalne važnosti za mjesne, ali i sve Hrvate u Srbiji, koji uključuje i rekonstrukciju i stavljanje u funkciju rodne kuće bana Jelačića. Ta kuća je predana na upotrebu u studenome, no njeno stanje zahtijeva temeljitu obnovu.

Sastankom s predsjednikom vojvođanske vlade i dogovorima o ulaganju u objekte hrvatske manjine nastavljen je proces uključivanja pripadnika te zajednice u društvenopolitički život Srbije, ocjenjuju hrvatski mediji.

To potvrđuje imenovanje aktivistice hrvatske zajednice i ravnateljice jedne osnovne škole Ljiljane Dulić za savjetnicu pokrajinske vlade za područje osnovnog obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina na teritoriju Vojvodine.

Ranije je hrvatska manjina dobila mjesta zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, kao i pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

"Vrlo je važno da predstavnici hrvatske manjine budu uključeni u poslove i područja koji se odnose na njihov status. Mi smo za kratko vrijeme, tek mjesec ili dva od formiranja pokrajinske vlade, uspjeli primijeniti taj koncept. Time se ponosimo, a ovo je tek početak", izjavio je tim povodom na konferenciji za novinare predsjednik pokrajinske vlade.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnoga vijeća Jasna Vojnić pozdravila je ishode razgovora u sjedištu APV-u i pozitivno ocijenila uključivanje predstavnika hrvatske manjine u tijela vojvođanske administracije.

"Ta imenovanja olakšavat će rad pokrajinske vlade, ali i blagotvorno djeluju na ukupne hrvatsko-srpske odnose", navela je Vojnić.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini godinama je ukazivao na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u Srbiji, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja.

Pozivali su vodstvo Srbije da primijeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'