Bosna i Hercegovina     | 12.01.2021. 14:19 |

SDA odgovorila Vučiću: Ako želi dobre odnose neka izruči Kosorića i Jankovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima i da je plan Stranke demokratske akcije (SDA) da ukine entitet Republika Srpska, višestruko je indikativna za politiku koju vodi, saopćila je Stranka demokratske akcije. 

- Najprije, indikativno je da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine, s kojim očigledno ima problem. Što se tiče Vučićeve izjave da ulaže u područja gdje žive Bošnjaci u Srbiji, to mu je obaveza. A što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korišćenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine. To se između ostalog odnosi na desetine miliona eura koje Srbija, odnosno HE Bajina Bašta, duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u ovoj općini.

Također, da Vučić želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, zasigurno bi predao visoke zvaničnike VRS Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji gdje ih državni organi kriju i štite - citat je iz saopćenja SDA.

Po mišljenju te stranke, postavlja se pitanje je li „srpska snaga“, o kojoj Vučić govori, u tome što je Republika Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedene osobe koje su pred međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određene kao učesnici genocida.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo