Bosna i Hercegovina     | 12.01.2021. 12:46 |

Mehtić: Karalić je bio veliki zaljubljenik u nauk islama i hadisa

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici Halil Mehtić ožalošćen je zbog vijesti o smrti profesora Mahmuta Karalića, čovjeka koji je bio enciklopedijski obrazovan, alim, veliki zaljubljenik u nauk islama.

- Napustio nas je čovjek koji je na bosanski jezik preveo svih šest vjerodostojnih zbirki hadisa, a to je 42 toma knjiga i ni jedna nije manja od 500 stranica. Čovjek samo da je sjedio i prepisivao koji je to trud, a kamoli što je on to prevodio i pisao komentare – kazao je profesor Mehtić u izjavi za Fenu.

Dodao je da je Karalić bio islamski učenjak i nezaobilazni izvor za učenike i imame. Sve što se vjere ticalo a što je bilo nejasno, po odgovor se išlo upravo njemu.

- Doživljavao sam ga kao velikog patriotu, borca za ideju islama, velikog zaljubljenika u nauk islama i čovjeka koji je uvijek bio na raspolaganju bošnjačkom narodu – istakao je Mehtić.

Profesor Mehtić podvlači da je bogat i velik Karalićev opus, ali se prisjetio i ratnih dana koje je proveo sa njim: osnovali su 7. muslimansku brigadu, koja je kasnije prerasla u Vitešku brigadu. Bio je, kaže on, emir i duhovni vođa brigade, dok su mu komandanti brigade i bataljona polagali račun te je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Karalić je bio prvi student koji je diplomirao Studij nauke hadisa u Medini nakon Drugog svjetskog rata, bio je profesor hadisa u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu i Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici. Bio je i vojni ataše u Emiratima.

- Prije godinu dana dobio je prestižnu nagradu emira Katara, što je svjetski uspjeh. Kandidirao je samo jednu hadisku zbirku, nagrada je iznosila 150.000 dolara – naveo je Mehtić.

Dženaza i ukop bit će obavljeni 13. januara iza podne namaza na mjesnom mezarju džemata Radinovići, okolina Zenice.

Mahmut ef. Karalić rođen je 1950. godine u mjestu Radinovići kod Zenice. Bio je posvećen prevođenju hadisa, izučavanju života poslanika Muhammeda a.s. Na bosanski jezik preveo je El-Kutubu-s-sitteh, te tako Bošnjacima dostupnim za učenje učinio 32.401 hadis.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'