Svijet     | 11.01.2021. 18:55 |

Ministri četiri zemlje pozvali na rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

FENA Internet

KAIRO, 11, januara (FENA) - Ministri vanjskih poslova Egipta, Jordana, Francuske i Njemačke istaknuli su u ponedjeljak da je dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba osnova za postizanje sveobuhvatnog regionalnog mira, navodi se u saopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Egipat je bio domaćin četvorice šefova diplomatije koji su raspravljali o načinima oživljavanja mirovnih razgovora između Izraela i Palestinaca.

Četvorica ministara potvrdila su značaj "dvodržavnog rješenja koje osigurava uspostavu nezavisne palestinske države koja egzistira u sigurnosti pokraj Izraela".

Oni su pozvali obje strane da prodube saradnju i dijalog na osnovu dodatnih i recipriočnih obavezivanja u svijetlu pandemije COVID-19.

Oni su pozdravili odluku palestinskih vlasti da obnove saradnju na osnovu izraelskih obavezivanja na ranije bilateralne sporazume.

Također su izrazili spremnost sa sarađuju sa Sjedinjenim Državama na organiziranju pregovora koji bi doveli do sveobuhvatnog, trajnog i pravednog mira u regiji, na osnovu međunarodno priznatih parametara, i ponovnog pokretanja kredibilnog mirovnog procesa između Palestinaca i Izraelaca.

U saopćenju se poziva na trenutni prekid svih aktivnosti na širenju naselja, uključujući ona u istočnom Jerusalemu i traži suzdržavanje od poduzimanja bilo kakvih jednostranih mjera koje ometaju buduće okončanje sukoba.

- Gradnja i širenje naselja i zaplijena palestinskih građevina i imovine predstavljaju kršenje međunarodnog prava i podrivaju pouzdanost dvodržavnog rješenja - navodi se u zajedničkom saopćenju, prenosi Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'