Svijet     | 11.01.2021. 17:12 |

Jemenska milicija Houthi osudila Pompeov potez

FENA Internet

SANAA, 11. januara (FENA) - Jemenska Houthi milicija u ponedjeljak je osudila potez američkog državnog sekretara Mikea Pompea da je proglasi “terorističkom grupom”, navodi u izjavi za javnost čelnik revolucionarnog komiteta Houthija Mohammed Ali al-Houthi. 

- Odluka Trumpove administracije da proglasi Ansar Allah terorističkom grupom je za osudu, i mi imamo pravo da odgovorimo - navodi al-Houthi u izjavi za javnost koju je emitirala TV stanica Al Masirah, kojom upravlja grupa.

- Trumpova administracija izvor je terorizma – istaknuo je.     

Pompeo je u nedjelju navečer objavio da će State Department izvijestiti Kongres o svojoj namjeri da proglasi jemensku grupu Houthi, poznatu kao Ansar Allah, stranom terorističkom organizacijom.

Pompeo je također uvrstio trojicu čelnika grupe Houthi, među kojima i njenog čelnika Abdulmalika al-Houthija, na listu terorista.

U reakciji na kritike humanitarnih agencija, Pompeo je izjavio da je State Department pripremio plan sprečavanja posljedica takvog poteza na humanitarne aktivnosti i dostavu pomoći Jemenu.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od kraja 2004. kada su proiranski Houthi pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko sjevernih pokrajina i protjerali međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija iz prijestonice  Sanaae.

U ratu su ubijeni deseci hiljada ljudi, raseljeno je četiri miliona ljudi, a Jemen je gurnut na rub gladi, prenosi Xinhua.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta