Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 16:38 |

Tanović: Riješiti problem finansiranja Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini raspolaže knjižnim fondom od 29.386 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici.

Različite književne žanrove koriste 1.344 slijepih i slabovidnih korisnika svih uzrasta u BiH i inozemstvu, a među njima i 87 korisnika sa područja Općine Novo Sarajevo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović danas je posjetio Biblioteku i sa direktorom te institucije Sakibom Plehom obišao prostorije i upoznao se o načinu funkcioniranju ove institucije.

Načelnik je tom prilikom kazao da je Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou za koje se definitivno što prije treba riješiti problem finansiranja.

Direktor Sakib Pleh je naglasio da su od 1997.-2001. godine plaće zaposlenih i dio materijalnih troškova finasirane iz Budžeta Kantona Sarajevo, a od 2002. godine status je upitan, finansiranje neriješeno, sporadično, nedovoljno, bez jasnih naznaka i rješenja.

Biblioteka ima i isturena odjeljenja, a sve usluge u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom