Regija     | 11.01.2021. 15:07 |

EK kaže da nema zapreka da Slovenija financira svoju novinsku agenciju

FENA Agencije

BRUXELLES, 11. siječnja (FENA) - Članice EU-a mogu pomoći svojim novinskim agencijama u obliku naknade za uslugu od općeg gospodarskog interesa, objavila je u ponedjeljak Europska komisija (EK) u vezi s financiranjem slovenske novinske agencije STA.

"Ako su ispunjeni određeni uvjeti, uključujući da iznos ne prelazi određeni prag, pomoć se može dodijeliti bez prethodne obavijesti i odobrenja EK-a", izjavila je glasnogovornica EK Arianna Podesta.

STA je u petak upozorila da joj vlada nije uplatila novac za obavljene usluge u prošloj godini i da još nije pokrenula postupak sklapanja novog ugovora za 2021., prenosi Hina.

STA oko polovice svojih prihoda osigurava prodajom svojih usluga državi, a ostatak iz komercijalnih izvora.

Novinarske udruge optužuju vladu konzervativnog premijera Janeza Janše da želi ojačati kontrolu nad agencijom.

Ured slovenske vlade za komunikacije priopćio je u petak da postoje nejasnoće u vezi s financiranjem STA s obzirom na pravila EU-a o državnim potporama i o tržišnom natjecanju te da će od EK tražiti ocjenu je li financiranje STA usklađeno s tim pravilima.

Drugi glasnogovornik E-a Christian Wigand je ponovio da mediji moraju moći slobodno i neovisno djelovati u cijeloj EU-u te istaknuo posebnu ulogu javnih medija u Europskoj uniji. "Pozivamo države članice da se suzdrže od pokušaja da vrše pritisak na njih", rekao je Wigand.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'