Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 14:59 |

Osmanović: Ujednačiti iskorištenost prava boračkoj populaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je pozvao nekadašnje borce-branitelje i članove njihovih porodica da iskoriste 33 prava koja su im propisana Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja.

- Cilj nam je ujednačiti iskorištenost prava boračkoj populaciji KS – kazao je Osmanović i dodao da se propisana prava mogu ostvariti putem resornog ministarstva KS.

Na osnovu pomenutog Zakona, ratni vojni invalidi i članovi njihovih porodica, članovi porodica šehida, članovi porodica poginulih umrlih i nestalih branioca, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, ratni vojni zarobljenici i demobilizirani branioci sa područja Kantona, koji ispunjavaju uslove propisane ovim zakonom, mogu ostvarivati zdravstvenu zaštitu, medicinsku rehabilitaciju, naknadu putnih troškova i troškova za liječenje u inostranstvu.

Također imaju pravo na subvencioniranje kamata kredita za otvaranje radnih mjesta, prioritet u zapošljavanju, stipendiranje, uklanjanje arhitektonsko-urbanističkih barijera za ulazak i korištenje stana u invalidskim kolicima, ali i oslobađanje od brojnih naknada, poput obaveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta i mnoga druga prava i pogodnosti.

Iz tog ministarstva obavještavaju pripadnike ove populacije i da će javni poziv za ostvarivanje prava porodica šehida i poginulih boraca u KS za 2021. godinu biti objavljen tokom provođenja  procedure usvajanja budžeta Kantona Sarajevo, a nakon toga mogu podnositi zahtjeve za ostvarivanje svojih prava, s tim da će biti izuzeta ona prava koja se ostvaruju po drugim posebnim javnim pozivima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom