Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 14:13 |

Konkurs za prijem 25 policijskih službenika u Upravu policije MUP-a BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. januara (FENA) - U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u toku je konkurs za prijem 25 policijskih službenika. Predviđen je prijem 22 izvršioca sa početnim činom - policajac i tri sa početnim činom – mlađi inspektor.

U MUP-u BPK Goražde ističu da je razlog raspisivanja konkursa nedostatak kadrova. Naglašavaju da su ove kadrovske popune neophodne, kako bi policija bila u stanju adekvatno odgovoriti svim zadacima koji se pred nju postavljaju. 

- Trenutno su 42 pozicije upražnjene u Upravi policije. Ovo je neminovnost zbog boljeg operativnog rada i pokrivanja terena te zbog skorog odlaska određenog broja policijskih službenika u penziju, tačnije veći broj će otići u narednih četiri do pet godina, a kadrovski nedostaci posebno su došli do izražaja u jeku pandemije - ističe šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku u Uredu policijskog komesara Mirsad Kamenica.

Navodi da kandidati, pored općih i posebnih uvjeta, moraju proći i niz testiranja i sigurnosnih provjera, nakon čega će proći obuku na Policijskoj akademiji u Sarajevu u trajanju od šest mjeseci za mlađe inspektore te osam mjeseci za policajce.

Naglašava da troškovi ne idu na teret budžeta BPK Goražde.

- U budžetu Uprave policije za 2021. godinu planirano je 132.000 KM za prijem i školovanje 25 kadeta. Od toga, 125.000 KM Uprava policije dobila je kao donaciju od Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo krajem 2019. godine i ta sredstva su namijenjena isključivo za školovanje kadeta, preostalih 7.000 KM su troškovi provođenja procedure - precizirao je Kamenica.

Napominje da je Komisija za izbor dužna kompletnu proceduru provesti u skladu sa zakonom.

Od prethodnog konkursa kojeg su pratile brojne negativne konotacije, od nestanka testova i slično, prošlo je već pet godina.

- Procedura javnog konkursa će se provesti u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim propisima, ali mi ne možemo predvidjeti da li će biti žalbi i sudskih sporova. Dužnost svih nas, a posebno komisije je da se sve procedure provedu u skladu sa zakonom - naglasio je Kamenica.

Konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravu policije MUP-a BPK Goražde otvoren je do 4. februara.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom