Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 13:09 |

SDA neće podržati smjenu Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) neće podržati smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je u pitanju populistička inicijativa koja nema za cilj da riješi probleme u državi, već da ih produbi i dovede do potpune blokade države.

Kako navode u saopćenju, SDA nije zadovoljna radom predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, te će ga nastaviti kritizirati i vršiti pritisak kako bi počeo ispunjavati svoje obaveze, ali isto tako smatraju da je u ovom delikatnom političkom trenutku za Bosnu i Hercegovinu bolje da ima kakvo-takvo Vijeće ministara, nego da ga nema nikako.

- Cilj opozicije, koja očigledno ne razmišlja o građanima već o idućim izborima, jeste da naprave  haotično političko stanje i blokadu države koja bi trajala iduće dvije godine, nadajući se da bi to onda mogli iskoristiti kao argument na sljedećim izborima - stava su u SDA.

Dodaju da oni koji na čelu sa SDP-om podnose ovu inicijativu, na početku mandata su pozvani da budu dio većine i preuzmu odgovornost kroz učešće u Vijeću ministara, ali oni su to izbjegli i sada, kažu u SDA, nemaju pravo nikome da drže lekcije.

Naglašavaju da u svakoj ozbiljnoj predstavničkoj demokratiji, zastupnici prije nego što upute neku inicijativu, izrade preciznu analizu svih potencijalnih benefita, ali i rizika i na bazi takve predikcije traže podršku za njeno izglasavanje.

- U trenutnom sazivu parlamenta BiH pojedinci iz opozicije neprestano upućuju populističke inicijative za koje znaju da neće proći, a vodeći se svojim ličnim i stranačkim ciljevima, ne mareći za državu i građane - zaključuju iz SDA.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana