Svijet     | 11.01.2021. 13:06 |

Moon: Južna Koreja besplatno će vakcinisati svojih 52 miliona stanovnika

FENA Internet

SEUL, 11. januara (FENA) – Južnokorejski predsjednik izjavio je da će njegova zemlja ponuditi besplatnu vakcinu protiv COVID-19 za sve stanovnike.

Predsjednik Moon Jae-in dao je tu izjavu tokom novogodišnjeg obraćanja u ponedjeljak. Vlada je ranije objavila da će vakcinacija početi u februaru.

Junokorejski zvaničnici saopćili su kako planiraju nabaviti vakcine za 56 miliona ljudi, količinu koja će očigledno biti dovoljna za 52 miliona stanovnika te zemlje.

Zvaničnici su saopćili da će razraditi detalje plana vakcinacije u ovom mjesecu. Kažu kako će prvi biti vakcinisani medicinsko osoblje, stariji ljudi, odrasli s hroničnim bolestima, policajci i vojnici.

Nakon što je epidemija trajala sedmicama, broj zaraženih od koronavirusa u Južnoj Koreji postepeno je usporen zahvaljujući strožim pravilima fizičkog distanciranja koja uključuju zabranu okupljanja pet ili više ljudi.

Južna Koreja danas je izvijestila o 451-om novozaraženom od koronavirusa, i to je prvi put  tokom 41 dan da je dnevni broj zaraženih manji od 500. Ukupan broj zaraženih u zemlji iznosi 69.114 i 1.140 preminulih.

Moon je izjavio da se “svijetlost konačno ukazuje na kraju mračnog tunela”. Kazao je da će vlada uložiti maksimalne napore na suzbijanju aktuelne zaraze, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!