Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 12:39 |

Nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 30. decembra prošle godine prije glasanja delegata o predloženom budžetu Federacije BiH za 2021. godinu.

Ako delegati danas izglasaju budžet u istoj varijanti u kojoj ga je na sjednici 29. decembra prihvatio većinom glasova Predstavnički dom, najvažniji finansijski akt Federacije BiH može stupiti na snagu.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. članovima Parlamenta predloženi budžet i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasniije povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim preduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na istorijsku krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Budžet Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta, tačnije, od rebalansa izvršenog u aprilu 2020.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!