Svijet     | 11.01.2021. 11:53 |

Vladajuća stranka uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Kazahstanu

FENA Saopćenje

NUR-SULTAN, 11. siječnja (FENA) - Vladajuća stranka Nur Otan osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim jučer u Kazahstanu. Državna novinska agencija Kazinform prenosi izjavu tajnice Središnjeg izbornog povjerenstva Sabile Mustafine koja ne ostavlja dvojbe oko pobjednika izbora.

Pozivajući se na preliminarne rezultate ona je kazala da je stranka bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva (80), koji i dalje ima najveću utjecaj u državi, osvojila 71 posto glasova. Za ulazak u parlament treba preći izborni prag od sedam posto, a prema sadašnjim rezultatima to će uspjeti još samo dvije stranke, također bliske Nazarbajevu i njegovom nasljedniku na mjestu predsjednika Kasimu Žomartu Tokajevu (67).

Inače, na izborima je sudjelovalo pet stranaka, dok je Socijaldemokratska stranka, koja se smatra najozbiljnijom oporbom, bojkotirala izbore tvrdeći da nisu fer i demokratski. 

Kazahstan je bivša sovjetska republika u središnjoj Aziji, koja je po površini deveta zemlja na svijetu. Održava bliske veze s Rusijom, a uz Kazase, Rusi su drugi najbrojniji narod među više od 15 milijuna stanovnika.

Zahvaljujući bogatim nalazištima nafte i plina Kazahstan igra najvažniju ekonomsku ulogu u ovom dijelu Azije.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana