Svijet     | 10.01.2021. 10:44 |

Indonezija - Nakon što je avion nestao pronađeni dijelovi tijela i krhotine

FENA Internet

DŽAKARTA, 10. januara (FENA) - U Indoneziji su u nedjelju otkriveni signali koji bi mogli dolaziti sa snimača leta aviona Sriwijaya Air koji se srušio u more ubrzo nakon polijetanja iz glavnog grada Džakarte, a pronađeni su i dijelovi ljudskog tijela i komadi aviona.

Boeing 737-500 sa 62 putnika i posadom krenuo je prema Pontianaku na zapadnom Kalimantanu, ali je četiri minute od polijetanja nestao s radarskih uređaja.

To je prva velika avionska nesreća u Indoneziji od one u kojoj je poginulo 189 putnika i članova posade 2018. godine kada se avion Lion Air Boeing 737 Max također srušio u Javansko more ubrzo nakon polijetanja s međunarodnog aerodroma Soekarno-Hatta.

Čak i prije ove nesreće više je ljudi poginulo u avionskim nesrećama u Indoneziji nego u bilo kojoj drugoj zemlji u prošlom desetljeću, podaci su iz baze podataka Aviation Safety Network.

- Otkrili smo signale na dva mjesta. To bi mogla biti crna kutija - kazao je novinarima šef indonezijske Agencije za potragu i spašavanje Bagus Puruhito.

Komade olupine spasioci su donijeli u luku u Džakarti. Jedan uvijeni komad metala obojen je u plavu i crvenu boju Sriwijaya Aira. Indonezijske vlasti tvrde da su također pronašle dijelove tijela i odjeću.

Policija je zatražila od članova porodica da daju podatke putnika u avionu poput stomatoloških kartona i DNK uzoraka kako bi se pomoglo u identificiranju tijela.

Let SJ 182 imao je 12 članova posade i 50 putnika, svi Indonežani, uključujući sedmero djece i tri bebe.

- Optimističan sam da ćemo uskoro pronaći avion - kazao je pomoćnik načelnika štaba indonezijske ratne avijacije Henri Alfiandi.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo izrazio je duboku sućut zbog katastrofe i pozvao javnost da se moli za pronalazak nastradalih, javio je danas Reuters.

Potraga je fokusirana na vanjski prsten otoka Laki i Lancang u blizini obale Džakarte. More na tom području duboko je od 20 do 23 metra.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana