Stranačke aktivnosti     | 10.01.2021. 09:31 |

Saopćenje za javnost Asocijacije mladih SDA

FENA Saopćenje


AM SDA: Čega se pametan stidi, Dodik se time ponosi - a Tužilaštvo šutnjom podržava

9. januar 1992. godine ostat će upisan crnim slovima u svjetske udžbenike historije. Taj dan, civilizirani svijet označava kao Dan početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Genocida koji je dokumentovan, dokazan i presuđen na najvišim međunarodnim sudskim instancama.


Ipak, u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, u manjem bh. entitetu taj dan se označava kao Dan osnivanjaRS-a. Zbog historijskih činjenica, valja se podsjetiti da je RS nastala kao zločinačka paradržavna tvorevina koja je odgovorna za genocid, masovne egzekucije, zločine,sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i brojne druge zločine. Zbog ovih zločina političko i vojno rukovodstvo RS-a odležava zatvorske kazne u tijesnim ćelijama Haaga.

Javnost se nažalost navikla na Dodikove provokacije i uporne nasrtaje na ustavni poredak BiH i državne institucije, ali se postavlja pitanje - zbog čega ne reaguje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona ne procesuira one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda, uključujući odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a?

Podsjećamo javnost i državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da je Ustavni sud BiH svojom konačnom presudom proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, a da se odgovorne osobe koje odbiju izvršiti konačne odluke sudova imaju kazniti zatvorskom kaznom.


Političko instrumentaliziranje pravosudnih institucija, poput državnog Tužilaštva, u demokratskim zemljama je nedopustivo, a rukovodioci tih institucija moraju biti pozvani na odgovornost zbog neprovođenja zakona. Prešutno odobravanje kršenja odluka Ustavnog suda i proslave dana RS vrijeđa emocije i inteligenciju civiliziranog svijeta koji je zorno svjedočio o razmjerana zločina na kojima je stvoren ovaj entitet.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom