Regija     | 09.01.2021. 13:08 |

Gosti iz S. Makedonije informirali VKBI o položaju Bošnjaka u toj zemlji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije (BNVRSM) Dževad Hot i predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Munir Kolašinac posjetili su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Gosti iz Sjeverne Makedonije informirali su VKBI o položaju i statusu Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, sa posebnim akcentom na predstojeći popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji u 2021. 

Predsjednik Savjeta VKBI za ustavno-pravna i društvena pitanja Kasim Trnka istakao je da BNVRSM može računati na podršku Vijeća u skladu sa vlastitim kapacitetima i mogućnostima.

Vijeće će informirati Člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića kao i bošnjačke delegate u Domu naroda PSBIH o potrebi da u što skorije vrijeme bude obavljena posjeta BNVRSM u cilju afirmacije Bošnjaka na predstojećem popisu.

Istaknuto je da su Bošnjaci ustavna kategorija Sjeverne Makedonije, te da je potrebna dodatna afirmacija njihovih nacionalnih prava u Sjevernoj Makedoniji.

Generalni sekretar Vijeća Emir Zlatar je u ime Vijeća delegaciji BNVRSM poklonio IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića kao i poster vladajuće srednjovjekovne bosanske dinastije Kotromanjića autora prof.dr. Envera Imamovića.

Zaključeno je da bude upućen javni poziv bošnjačkim udruženjima u Bosni i Hercegovini BZK Preporod, Bošnjačkom Institutu, MDD Merhamet, Uredu za bošnjačku dijasporu IZBIH kao i bošnjačkim političkim funkcionerima da u okvirima svojih mogućnosti podrže aktivnosti BNVRSM koji se odnose na afirmaciju popisivanja Bošnjaka na predstojećem popisu u Sjevernoj Makedoniji, saopćeno je iz VKBI.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!