Svijet     | 09.01.2021. 12:23 |

Zvaničnici - Vakcinacija protiv koronavirusa u Kini bit će besplatna

FENA Internet

PEKING,  9. januara (FENA) – Vakcinisanje protiv COVID-19 bit će besplatno u Kini, gdje je dato više od devet miliona doza do danas, saopćili su u subotu zdravstveni zvaničnici u Pekingu.

- Obični građani ne trebaju potrošiti ni novčića – izjavio je Zheng Zhongwei, zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije, na konferenciji za novinare.

Objavom bi se raščistila konfuzija nastala nakon konferencije za novinare održane prije sedam dana na kojoj je Zheng izjavio da će vakcina biti pristupačna, a još viši zvaničnik od njega, zamjenik ministra zdravstva Zeng Yixin, požurio je da kaže da će vakcina biti besplatna.

Troškove vakcinisanja pokrit će nacionalni fond medicinskog osiguranja i vladini fondovi. Oko 7,4 miliona doza je davano otkako je kampanja vakcinisanja počela 15. decembra među medicinskim i saobraćajnim radnicima i ostalim ključnim grupama uoči Lunarne nove godine, velikog kineskog praznika sredinom februara. Više od 1,6 miliona ljudi je vakcinisano u prethodnim mjesecima.

Zamjenik ministra Zeng izjavio je da su utvrđeni tačni termini za posjetu ekspertskog tima WHO koji bi istraživao porijeklo virusa i da će mu se pridružiti kineski eksperti u Wuhanu, gradu u kojem su prvi slučajevi zaraze novim koronavirusom primjećeni krajem 2019.

Čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus u ovoj je sedmici izrazio razočarenje što kineska strana nije finalizirala neophodne dozvole za posjetu. Dvoje članova tima već su bili na putu prema Kini i morali su se vratiti.

Tedros je izjavio u petak u Ženevi kako očekuje da datum posjete bude određen u narednoj sedmici, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo