Regija     | 08.01.2021. 15:37 |

Janša: Akcija slovenske oporbe za smjenu vlade neće uspjeti

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. siječnja (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša kritizirao je u petak oporbene stranke lijevog bloka zbog najavljene inicijative o izglasavanju nepovjerenja sadašnjoj vladi te izjavio kako vjeruje da će njegova vlada opstati do kraja mandata i redovitih izbora predviđenih za 2022. godinu.

"Epidemija se koristi za neke političke ciljeve, što je doduše legitimno, ali je upitno s moralnog gledišta i pozadine te inicijative", kazao je Janša, dodavši kako pitanje moralnosti rasprave i glasovanja o povjerenju vladi, u trenutku kad će "epidemija biti na vrhuncu" prepušta na prosudbu građanima.

Predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec izjavio je u utorak da već ima osigurana 43 glasa potpore za inicijativu čiji je cilj izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj vladi koju vodi Janša, te imenovanje nove vlade lijevog centra, koju bi sastavio Erjavec kao mandatar.
Inicijative bi u službenu parlamentarnu proceduru bila uložena 15. siječnja, a o njoj bi zastupnici vjerojatno onda glasovali tjedan dana kasnije.

Oporbene kritike o približavanju 'iliberalnom' europskom Istoku

Za smjenu sadašnje vlade i Janše kao premijera te imenovanje novog mandatara bilo bi potrebno 46 glasova zastupnika, odnosno natpolovična većina.

Uz 43 glasa svih parlamentarnih zastupnika Socijalnih demokrata (SD), Ljevice (L), Liste Marjana Šareca (LMŠ) i Stranke Alenke Bratušek (SAB), te svoje stranke, Erjavec računa i na moguće disidentske glasove nekih drugih parlamentaraca, u prvom redu onih iz Stranke modernog centra (SMC), kako bi se formirala vlada bez Janšine stranke.

"Ovo smo pokrenuli ne zato da rušimo vladu, nego da zaustavimo rušenje države pod vodstvom Janše", kazao je prigodom predstavljanja inicijative Erjavec.

Pri tome je kao neke od glavnih slabosti politike sadašnje vlade naveo da je ona slabo djelovala u vrijeme epidemije koronavirusa, da "ugrožava neovisnost državnih institucija", izvodi pritisak na sudstvo i novinare te na slobodu medija, a Sloveniju vodi u smjeru "iliberalnih" vlada na istoku Europe, približavanjem Poljskoj i Mađarskoj, umjesto da se drži pravca starih članica osnivača EU-a, u prvom redu Njemačke i Francuske.
To je i bit primjedaba koje već mjesecima na račun Janšine koalicije, u kojoj dominira desnica, iznose i sve ostale oporbene stranke koje su se udružile u neformalnu "Koaliciju ustavnog luka" (KUL).

Koalicijski partneri obećavaju potporu Janši

"Trudimo se  da se što manje opterećujemo nastojanjima oporbe koja neuspješno ruši vladu još od proljeća prošle godine", kazao je u petak na konferenciji za novinare Janša komentirajući političku situaciju u državi. Potporu za djelovanje vlade, unatoč krizi s epidemijom i slabljenju vlade nakon izlaska Erjavčeve stranke iz vladajuće koalicije, dali su i Janšini sadašnji koalicijski partneri. "Mislim da će ova vlada normalno djelovati i 15. siječnja i nakon toga. Mi ćemo zaustaviti epidemiju i zaključiti naš mandat", kazao je Janša.

Prema njegovim riječima, oporbena ljevica još od proljeća, otkako je on na početku epidemije koronavirusa uspio sastaviti novu vladajuću koaliciju, neuspješno najavljuje rušenje vlade te najavljuje 15. siječnja ulaganje inicijative o izglasavanju "konstruktivnog nepovjerenja". Takav bi scenarij doveo do političkog preslagivanja i stvaranje nove koalicije, koja bi kao mandatara istaknula Karla Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koja se nedavno povukla iz Janšine koalicije.

Ministar gospodarstva i predsjednik Stranke modernog centra (SMC) Zdravko Počivalšek kazao je u petak da njegova stranka neće napustiti Janšinu vladu niti glasovati za Erjavca kao mandatara ocjenjujući da se na taj način jačaju politička stabilnost i "liberalni centar" u Sloveniji.

Matej Tonin, predsjednik demokršćanske Nove Slovenije (NSI), drugog Janšinog koalicijskog partnera, kazao je također da ta stranka ostaje u vladi i da je uvjeren kako će Janšina koalicija završiti svoj  mandat do izbora.

Janša je ocijenio da je oporbena koalicija tempirala napad na vladu upravo u najteže vrijeme kad je epidemija u porastu, ali smatra da pokušaji rušenja vlade ne mogu uspjeti, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu