Svijet     | 08.01.2021. 13:17 |

Emirati sutra otvaraju granice s Katarom

FENA Internet

DOHA, 8. januara (FENA) - Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najavili ponovno otvaranje svih zračnih, pomorskih i kopnenih granica s Katarom od subote, 9. januara, izvijestila je u petak službena novinska agencija WAM.

UAE će početi ukidati sve mjere poduzete protiv Katara nakon što je prošle sedmice potpisana deklaracija AlUla na samitu GCC-a, rekao je podsekretar ministarstva vanjskih poslova UAE Khalid Abdullah Belhoul.

Također je rekao da će sve luke biti otvorene za dolazni i odlazni promet, te da su nadležne vlasti u UAE-u obaviještene o novim mjerama, javlja Al Arabiya.

U četvrtak je državni ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash najavio da bi trgovina i transport mogli biti nastavljeni između Katara i zemalja koje su ga bojkotirale u roku od sedmicu dana.

- Mjere koje će se provesti u roku od sedmicu dana uključuju mjere od kojih će koristiti imati aviokompanije, brodarstvo i trgovine - rekao je novinarima ministar UAE Anwar Gargash.

Međutim, druga pitanja poput obnavljanja punih diplomatskih odnosa i turskog prisustva u Zaljevu morat će trajati duže, rekao je zvaničnik.

- Neke probleme je lakše riješiti, a za druge će trebati više vremena - dodao je on.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta