Bosna i Hercegovina     | 08.01.2021. 13:08 |

Obilježena druga godišnjica smrti generala Huseina Tursunovića - Tursuna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, položila je danas cvijeće na mezarje generalmajora Huseina Tursunovića – Tursuna u haremu Alipašine džamije.

Time je obilježena druga godišnjica smrti dobitnika 'Zlatnog ljiljana' -  čovjeka kojega je, po riječima saboraca i prijatelja, bila privilegija i čast poznavati, boriti se rame uz rame sa njim, koji svoje vojnike "nije predvodio dvogledom već je jurišao prvi".

Tursunović je bio i član "Zengi" u Hrvatskoj i borio se protiv agresora na Plitvicama, te sudjelovao u borbama za deblokadu Dubrovnika, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U martu 1992. godine se vraća u BiH i priključuje se Armiji Republike BiH. Ratni put, kao komandanta 'Crnih labudova', doveo ga je i u Fojnicu i tu je bio stacioniran sa svojom jedinicom. Nakon odbrane tog grada, svoj put nastavlja u Kaknju i drugim gradovima, a 1995. godine postavljen je za komandanta 145. lahke brigade koja je formirana u Fojnici.

Tursunović je umro u 55. godini života. U Oružanim snagama BiH na dužnosti je bio do februara 2018. godine, kada je penzionisan s dužnosti komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH, i to sa činom generalmajora.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta