Svijet     | 08.01.2021. 10:58 |

Trump: Moj fokus je sada na osiguravanju uredne i neometane tranzicije vlasti

FENA Internet

WASHINGTON DC, 8. januara (FENA) -  Nova administracija stupit će na dužnost kasnije ovog mjeseca, izjavio je u četvrtak odlazeći američki predsjednik Donald Trump, samo dan nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kapitola, u kojoj su smješteni Zastupnički dom i Senat.

"Nova administracija bit će inaugurisana 20. januara. Moj fokus je sada na osiguravanju glatke, uredne i neometane tranzicije vlasti", rekao je Trump u videoporuci objavljenoj na Twitteru, bez spominjanja novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

"Ovaj trenutak traži oporavak i pomirenje", dodao je, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošle kroz vrlo napete izbore, dodajući da su "emocije duboke te se sada temperament mora umiriti i situacija smiriti".

Trump je također pozvao da se izbornim zakonima, kako je kazao, "provjeri identitet i biračko pravo svih glasača i osigura povjerenje na svim budućim izborima".

U svojoj poruci, Trump je kritikovao ponašanje izgrednika, istakavši da je ogorčen "gnusnim napadom" na zgradu Kapitola te da su napadači "oskrnavili sjedište američke demokratije".

"Vi koji ste umiješani u akte nasilja i razaranja, ne predstavljate našu zemlju. Oni koji su prekršili zakon, platit će za to", dodao je.

Stotine demonstranata koji podržavaju Trumpa upali su u srijedu u zgradu Kapitola, a nasilje koje je uslijedilo rezultiralo je smrću četiri osobe. Više od 50 ljudi je uhapšeno, a na desetine je povrijeđeno.

Trump i njegovi politički saveznici mjesecima su tvrdili da su američki izbori bili namješteni i da je riječ o "prevari".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana