Magazin     | 08.01.2021. 08:37 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. siječnja (FENA) -

- 1324. Umro Marco Polo, jedan od najvećih svjetskih putnika. Sa 17 godina krenuo je iz Venecije ka Dalekom istoku, a njegovi doživljaji, zabilježeni u djelu "Knjiga svjetskih čudesa", kasnije poznatom pod nazivom "Milijun", potakli su pomorce europskih zemalja da krenu u potragu za morskim putevima ka Dalekom istoku.

- 1589. Rođen Ivan Gundulić, jedan od velikana hrvatske književnosti. Književni rad Gundulić započeo je pisanjem drama u stihu i, vjerojatno, pjesama. Književnu slavu stekao je još za života, a u preporodno doba dobio je i do danas sačuvao status kanonskoga pisca starije hrvatske književnosti. Uz ostala, njegova poznata djela su "Pjesni pokorne kralja Davida", "Osman" te "Suze sina razmetnoga".

- 1642. Umro Galileo Galilei, talijanski astronom, fizičar i matematičar, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Pomoću teleskopa kojega je sam konstruirao otkrio je Jupiterove satelite, Saturnov prsten i pjege na Suncu. Zalaganje za Kopernikov heliocentrični sustav dovelo ga je u sukob s Katoličkom crkvom te je njegov rad od 1616. bio pod nadzorom inkvizicije.

- 1679. Francuski istraživač Robert Cavelier de la Salle otkrio je vodopade Niagare.

- 1935. Rođen Elvis Presley, američki glazbenik, kralj roka, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Prodao je više od 150 milijuna ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. godine od prekomjerne uporabe alkohola i droge. 

- 1942. Rođen Stephen William Hawking, britanski teoretski fizičar, poznat po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito.

- 1947. Rođen David Bowie, rock glazbenik, skladatelj, glumac, producent, aranžer i glazbeni tehničar. Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljuje na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

- 1996. Umro Francois Mitterrand, francuski političar i državnik, prvi socijalista koji je 1981. izabran za predsjednika Francuske, a tu je dužnost obnašao do svibnja 1995. godine.

- 2002. U Albaniji je u 117. godini umrla Cherime Hasan Bardi, jedna od najstarijih Albanki i jedna od nekoliko osoba na svijetu koje su živjele u tri stoljeća.

- 2004. Britanska kraljica Elizabeta dala ime Kraljica Mery najvećem brodu na svijetu, namijenjenom za krstarenje. Brod, vrijedan 800 milijuna dolara, dugačak je 345 metara.

- 2010. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je od gripe A (H1N1) umrlo 12 799 osoba u svijetu, od kada se pojavila u Meksiku u proljeće 2009. godine.

- 2016. Umro Andre Courreges, francuski modni dizajner, autor modnih stilova glumica Brigitte Bardot i Catherine Deneuve.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo