Svijet     | 07.01.2021. 15:18 |

Savjetnik kancelarke Merkel: Duži lockdown u Njemačkoj ako se restrikcije ublaže

FENA Internet

BERLIN, 7. januara (FENA) - Njemačka se suočava s rizikom mnogo dužeg lockdowna ukoliko savezne države ne provode konzistentno oštrije restrikcije, posebno u svijetlu širenja krajnje zarazne nove varijante virusa, izjavio je u četvrtak savjetnik kancelarke Angele Merkel.

Uz bilo kakva opuštanja sada, vjerovatnoća čak i dužih neophodnih restrikcija sve je veća i veća – izjavio je Helge Braun, šef ureda kancelarke Merkel, u intervjuu za Reuters.

Poput brojnih drugih evropskih zemalja, Njemačka se bori da suzbije drugi val širenja virusa.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 26.391 u proteklih 24 sata na ukupnih 1,84 miliona, saopćio je u četvrtak njemački institut za zarazne bolesti Robert Koch. Broj preminulih porastao je za 1.070 na ukupnih 37.607.

U naporu da uspore širenje virusa, Merkel i čelnici 16 njemačkih saveznih država usuglasili su se u utorak o produženju lockdowna na nacionalnom nivou do kraja mjeseca i uvođenja oštrijih restrikcija.

Braun je aludirao na činjenicu da nekoliko država, kao što su Donja Saksonija i Baden-Wuerttemberg, žele da parcijalno ponovo otvore osnovne škole do sredine mjeseca umjesto da ih drže zatvorenim do kraja mjeseca kako je i dogovoreno.

Braun je također upozorio na potpuni gubitak kontrole zbog širenja zaraznije nove varijante koja se brzo proširila u Britaniji i što bi moglo značiti da Njemačka mora pristati na još oštrije mjere krajem januara.

- Prije nego što se mutacija može širiti u Njemačkoj, mi moramo imati pod kontrolom kompletnu situaciju sa zarazom – kazao je on.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo