Bosna i Hercegovina     | 07.01.2021. 14:29 |

Gradska jezgra Kaknja u znaku fotografija pravoslavne crkve u vrijeme gradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Gradska jezgra Kaknja danas je u znaku fotografija iz vremena kada je izgrađena pravoslavna crkva u Kaknju, te su iz božićnu čestitku, na gradskim displejima objavljene i stare fotografije iz 1925. godine.

Na fotografijama su pravoslavna crkva u vrijeme gradnje, crkveni odbor i Mićo Dragić koji je darovao zemljište za izgradnju crkve.

Na ovaj način općinska uprava je podsjetila na period izgradnje ovog sakralnog objekta koji krasi gradsku jezgru u Kaknju.

-Poštovani sugrađani pravoslavne vjere, upućujem vam srdačnu božićnu čestitku, sa željom da vas u životu prati sreća, zdravlje, uspjeh i napredak, i da Božić dočekate u sreći i zadovoljstvu sa svojim porodicama i bližnjima - rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Na objavu fotografija i čestitke reagirao je kakanjski paroh Dragiša Cvjetković.

-U ime parohije u Kaknju i u svoje lično ime zahvaljujem se rukovodstvu naše opštine na čestitkama i fotoslajdovima na bilbordima kojima je ukrašen naš grad, prelijep gest, za primjer mnogima - napisao je sveštenik Dragiša Cvjetković.

Crkva u Kaknju posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu sagrađena je 1925. godine prilozima vjernika i trudom tadašnjeg paroha Save Ristića.

Kakanjski novinar i publicista Raif Čehajić navodi da je zemljište na kojem je izgrađena crkva 1920. godine darovao Mićo Dragić koji je živio na Plandištu. Dragić je bio i glavni organizator za izgradnju crkve, saopćeno je Press službe Općine Kakanj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana