Svijet     | 07.01.2021. 15:26 |

BBC: Istorija nasilja na Capitol Hillu

FENA Internet

WASHINGTON, 7. januara (FENA) - Slike nasilnih demonstranata koji upadaju u američki Capitol Hill u pokušaju da ponište rezultat demokratskih izbora šokirali su ljude širom svijeta.

Četiri osobe su smrtno stradale tokom napada pristalica predsjednika Trumpa nakon što se obratio skupu u Washingtonu.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden nazvao je to "pobunom", dok je potpredsjednik Mike Pence rekao da je nasilje bio "mračan dan u historiji Capitol Hilla Sjedinjenih Država".

Ali ovo nije prvi put da je zgrada, koja se smatra simboličnim srcem američke demokratije, pogođena nasiljem.

Od bombi do stranih invazija, BBC je objavio kratki pregled četiri puta kada je napadnuta zgrada Capitol Hilla.

Britanske snage su pokušale spaliti Capitol Hill 1814. 

Možda je najpoznatiji napad britanskih snaga za vrijeme rata od 1812. godine.

Britanske trupe, predvođene viceadmiralom ser Alexandrom Cockburnom i general-majorom Robertom Rossom, zapalile su zgradu Capitola, koja je tada bila u izgradnji, nakon invazije na Washington DC u augustu 1814. godine (iako je zgrada ostala zahvaljujući snažnom pljusku koji je uslijedio).

U znak odmazde zbog američkog spaljivanja glavnog grada Gornje Kanade u Yorku godinu dana ranije, britanske trupe su zapalile i druge dijelove grada i neke bitne zgrade, uključujući Bijelu kuću.

Napad 1814. godine predstavlja jedini put da je strana sila zauzela i okupirala Washington.

Britanska ambasada u Washingtonu se 2014. izvinila nakon što je na Twitter postavila sliku torte s naslikanom Bijelom kućom okruženu iskrama, "u spomen" na paljenje zgrade prije 200 godina.

Napad dinamitom 4. jula, 1915. godine 

Stoljeće nakon britanskog napada, Erich Muenter, bivši profesor njemačkog na Harvardskom univerzitetu, uzrokovao je eksploziju dinamitom u prijemnoj sobi u Senatu.

Eksplozija je oštetila zgradu, ali nijedna osoba nije ranjena.

Muenter je kasnije rekao da je napad bio odgovor američkim finansijerima koji su pomagali Britaniji protiv Njemačke u Prvom svjetskom ratu.

Pišući pod pseudonimom za Washington Evening Star, Muenter je rekao da se nada da će napad "biti toliko bučan da nadglasa one koji traže rat", dodajući: "Ova eksplozija je uzvik mog poziva na mir."

Dan nakon napada, Muenter je pucao i ozlijedio finansijera JP Morgana mlađeg, prije nego što ga je Morganov batler savladao. Kasnije je Muenter izvršio samoubistvo.

Napad portorikanskih nacionalista 1954. godine

Dana 1. marta 1954. godine, četvoro portorikanskih nacionalista mahali su zastavom svoje zemlje i uzvikivali "Sloboda za Portoriko", otvarajući vatru u prostoriji za posjetitelje u Predstavničkom domu, ranivši pet kongresmena.

- Nisam došla nikoga ubiti, došla sam umrijeti za Portoriko - povikala je čelnica grupe  Lolita Lebron za vrijeme hapšenja.

Lebron je osuđena na 50 godina zatvora, a ostalo troje aktivista dobili su ukupno 75 godina.

Sve kazne kasnije je umanjio predsjednik Jimmy Carter. Njegova administracija rekla je da bi njihovo oslobađanje "predstavljalo značajan humanii gest i da bi ga većina međunarodne zajednice doživljavala kao takvo".

Grupa se vratila u Portoriko.

Bomba 'Otpor zavjere' – 1983

Na drugom spratu Senata je 7. novembra 1983. godine došlo do snažne eksplozije.

Nekoliko minuta prije eksplozije, osoba koja je tvrdila da pripada grupi pod nazivom Jedinica oružanog otpora pozvala je centralu Capitola upozoravajući na napad, rekavši da je to odmazda za američke vojne akcije u Grenadi i Libanu.

Nije bilo žrtava, ali je bilo velike materijalne štete.

FBI je 1988. godine uhapsio sedam članova radikalno-lijeve grupe "Otpor zavjere" zbog napada na Capitol i nekoliko eksplozija u Fort McNair i dvorištu sjedišta mornarice Washingtona 1983. i 1984.

Linda Evans i Laura Whitehorn zatvorene su zbog zavjere i zlonamjernog uništavanja vladine imovine 1991. Međutim, obje su sada na slobodi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'