Svijet     | 07.01.2021. 14:05 |

Slovenski čelnici osudili upad u američki Kongres

FENA Agencije

LJUBLJANA, 7. siječnja (FENA) - Nasilne prosvjede i upad pristaša predsjednika Trumpa u zgradu američkog Kongresa osudili su predsjednik Slovenije Borut Pahor i premijer Janez Janša koji je, po ocjeni analitičara, inače blizak političkoj filozofiji američkog predsjednika u odlasku.

"Osuđujem napad na simbol američke demokracije, osuđujem svako nasilje", napisao je na Twitteru Pahor i dodao da političari moraju biti svjesni posljedica svojih postupaka i zato trebaju poticati toleranciju, a ne mržnju.

"Vjerujem u demokraciju i čvrstinu njezinih institucija, uključujući izbore koji su temelj demokracije", napisao je.

Slovenski predsjednik vjeruje u snagu i vitalnost američke demokracije i predviđa da će ona prevladati i sadašnje izazove te je u objavi dodao da će se tranzicija vlasti i predaja predsjedničkih dužnosti Joeu Bidenu provesti  mirno.

Događaje u Washingtonu na Twitteru je komentirao i Janša i u objavi na engleskom jeziku osudio je nasilne prosvjede.

"Svi bi morali biti zabrinuti nasiljem u Washingtonu. Nadamo se da je američka demokracija čvrsta i jako ukorijenjena, te da će prevladati ovu krizu", napisao je Janša.

"Pravo na mirne prosvjede pretpostavka je demokracije, ali  nasilje i prijetnje smrću - bilo da dolaze s lijeve ili desne strane - uvijek su pogrešni, naveo je slovenski premijer.

Janša je u vrijeme američkih izbora bio jedan od rijetkih političara u svijetu koji je javno podržao Trumpov reizbor te je dan nakon izbora preuranjeno i pogrešno najavio njihov ishod što se činilo kao da je zapravo već čestitao Trumpu.

No, i prije toga u jednoj javnoj objavio učinio je rijedak politički gaf ocijenivši da bi Biden bio "slab" predsjednik svjetske velesile u trenutku kad zbog izazova u međunarodnoj politici svijet traži "jakog" predsjednika SAD-a, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu