Svijet     | 07.01.2021. 12:44 |

Merkel kaže da je Trump dijelom kriv za nerede i upad u američki Kapitol

FENA Internet

 

BERLIN, 7. januara (FENA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel djelimično je okrivila za dramatični upad mase u američki Kapitol odlazećeg republikanskog  predsjednika Donalda Trumpa.

Snimci nereda „razbjesnili su me i također su me rastužili“, izjavila je Merkel u Berlinu.

- Duboko žalim što predsjednik Donald Trump nije priznavao poraz od novembra i ponovo je to odbio učiniti jučer – dodala je ona, optužujući američkog čelnika za podgrijavanje sumnji u izborni rezultat i time otvarajući put za ljutitu rulju.         

-  Temeljni princip demokratije je  da nakon izbora postoji pobjednik i poraženi. Oboje imaju ulogu u dostojanstvenom ponašanju i prihvatanju odgovornosti kako bi demokratija mogla prevladati – izjavila je Merkel.

Ona ja također izrazila nadanja u Joa Bidena, veteranskog Demokratu koji bi trebao naslijediti Trumpa  20. januara.

-  Bidenove riječi i reakcije iz dvije najveće američke stranke čine me prilično sigurnom da će demokratija dokazati da je kudikamo snažnija od napadača i onih koji izazivaju nemire – izjavila je njemačka čelnica, koja se povlači iz politike nakon izbora u septembru.

Merkel je lamentirala nad poginulima u jučerašnjim nemirima, ali je dodala da je „za mene znak nade što je Kongres nastavio s radom te noći“.

Također je komentirala potvrdu Bidenove izborne pobjede.

- Sjedinjene Američke Države za manje od dvije sedmice otvorit će novo poglavlje u svojoj demokratiji, tako mora biti – kazala je njemačka čelnica, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo