Bosna i Hercegovina     | 07.01.2021. 12:36 |

Karčić: SAD danas daleko više podijeljeno društvo nego što se moglo pretpostaviti

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump i njegove pristalice skoro četiri godine aktivno urušavaju povjerenje američke javnosti u američke institucije. Napad na Capitol Hill 6. januara bit će zabilježen kao još jedno poglavlje u tom procesu uz činjenicu da i dalje ne žele priznati rezultate demokratskih izbora - kazao je za Fenu profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hamza Karčić, komentirajući jučerašnja dešavanja u Washingtonu.

Prof. dr Karčić, autor knjige Američki kongres i rat u Bosni i Hercegovini, kazao je da su posljedice koje po američki politički sistem mogu ostaviti jučerašnje demonstracije i upad u Kongres urušavanje povjerenja u institucije.

- Ne samo da građani SAD imaju poljuljano povjerenje u institucije već i američki politički sistem izgleda daleko manje inspirativan kao uzor drugim društvima. Američka "meka moć" ("soft power") dodatno gubi na značaju - ocijenio je.

Na pitanje kakve su moguće, prije svega zakonske posljedice po poraženog predsjednika Trumpa, odgovorio je da će to biti odluka novog javnog tužioca SAD-a.  

Prof. Karčić je mišljenja da je Amerika danas daleko više podijeljeno društvo nego što se moglo pretpostaviti, te da će biti neophodno dosta vremena i napora da se sanira šteta nastala u posljednje četiri godine, tokom Trumpove vladavine.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!