Kultura     | 07.01.2021. 11:48 |

Hrizostom: Neka Božić unese mir, ljubav i blagoslov u domove vjernika (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - U Sabornoj crkvi Presvete bogorodice u Sarajevu danas je, uz poštivanje epidemioloških mjera, služena božićna liturgija koju je predvodio protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina te crkve.

Vjernicima je pročitana i Poslanica mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma koji je poslao poruke mira i ljubavi, te uputio riječi utjehe nevoljnicima i stradalnicima, posebno onima koji su u teškim danima usljed posljedica pandemije koronavirusa ostali bez svojih milih i dragih.

- Ljubav novorođenoga Bogomladenca podsjeća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo ljekarima i svemu medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života. Na ovaj način, kroz svoju nesebičnu žrtvu, oni pokazuju da su zaista djeca Božija, spremna da čuju i izvrše riječ Hristovu da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje – navodi se u Poslanici.

U Poslanici je potencirana odgovornost u vrijeme pandemije koronavirusa, te su svi pozvani da čuvaju zdravlje i život, ali da čuvaju i druge.

- Ljubav i žrtva obavezuju da sve vas pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom svijeta. Tako čineći, vi ne pokazujete odsustvo vjere ili malovjerje već svjedočite da poštujete svetinju života, da volite bližnje i da ljubite Gospoda koji je sami život – istaknuto je u Poslanici.

Iskazana je želja da ovaj Božić unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u domove vjernika, da svi iskoriste radost Božića i oni koji su u svađi da se pomire, zatraže oproštaj, muž od žene, a žena od muža, djeca od roditelja, a roditelji od djece, susjed od susjeda.

Sa tim željama i molitvama u Poslanici su upućene i čestitke da Nova 2021. godina donese mir i dobru volju među ljudima.

Pogledajte https://fena.ba/video/5256/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BtzvfHflGt6ovFphAkSt1T2rewLsm97v?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo