Svijet     | 07.01.2021. 08:33 |

Svjetski čelnici pozivaju na miran prijenos vlasti na američkom Kapitolu

FENA Internet

NEW YORK, 7. januara (FENA)- Svjetski čelnici izrazili su u srijedu šokiranost dok su pristlice američkog predsjednika Donalda Trumpa upali u zgradu američkog Kapitola u kojoj se sastaje Kongres u pokušaju poništavanja rezultata izbora 3. novembra na kojima je pobijedio Joe Biden.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres bio je "rastužen" događajima na američkom Kapitolu, rekao je njegov glasnogovornik.

"U takvim je okolnostima važno da politički čelnici istaknu svojim sljedbenicima potrebu da se suzdrže od nasilja, kao i da poštuju demokratske procese i vladavinu zakona", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi.

Indijski premijer Narendra Modi izrazio je uznemirenost zbog vijesti o neredima i nasilju u Washingtonu DC.

“Uređen i miran prijenos vlasti mora se nastaviti. Ne može se dopustiti da se demokratski proces ruši nezakonitim protestima ", napisao je u tvitu.

Generalni sekretar japanske vlade odbio je komentirati proteste u Washingtonu.

"Odbijamo komentirati politički stil predsjednika Trumpa jer se ovdje radi o američkim unutarnjim poslovima", rekao je novinarima Katsunobu Kato.

"Ali nadamo se da ćemo vidjeti kako će demokratija u Sjedinjenim Državama prevladati ovu tešku situaciju, povratiti mir i sklad te mirni i demokratski prijenos vlasti", kazao je Katsunobu Kato.

 "Ovo što se danas dogodilo u Washingtonu nije definitivno američko", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u video poruci na Twitteru.

“Vjerujemo u snagu naših demokratija. Vjerujemo u snagu američke demokratije ”, rekao je Macron govoreći na engleskom.

Britanski premijer Boris Johnson u tvitu je događaje u američkom Kongresu nazvao "sramotom", rekavši da su se Sjedinjene Države zalagale za demokratiju u cijelom svijetu i da je to "vitalno" sada kada bi trebao biti miran i uredan prijenos vlasti, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!