Svijet     | 07.01.2021. 08:06 |

Osiguran kompleks Kapitola, najavljen nastavak prebrojavanja elektorskih glasova

FENA Internet

WASHINGTON, 7. januara (FENA) - Američki zvaničnici su saopćili kako je ”osiguran“ kompleks Kapitola, nakon što je naoružana policija okončala višesatnu okupaciju koju su vršile pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U srijedu navečer, po lokalnom vremenu, začula se obavijest ”Kapitol je osiguran”, te da je to sigurna lokacija za zastupnike, na šta su reagirali aplauzom.

Nešto kasnije Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država objavila je da će se nastaviti zajednička sjednica, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik.

“Kongres će nastaviti s prebrojavanjem elektorskih glasova u srijedu navečer nakon što je Kapitol očišćen od pro Trumpovih okupatora“, poručila je Pelosi, prenosi AP.

Upad u zgradu Kapitola je prekinuo zajedničko zasjedanje Zastupničkog doma i Senata o Elektroskom koledžu, kojim se trebalo formalizirati rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden, ali i nadolazeću inauguraciju planiranu za 20. januar.

Zastupnici su evakuirani na sigurne lokacije u blizini kompleksa Kapitola u Wasingtonu, nakon što je nekoliko hiljada Trumpovih pristalica upalo u zgradu i sukobilo se s policijom.

Također, državni sekretar Mike Pompeo kazao je kako je upad u Kapitol neprihvatljiv i ne može se tolerisati zbog čega će pred lice pravde biti izvedeni kriminalci koji su bili uključeni u ovaj čin.

U neredima do kojih je došlo u Washingtonu preminula je žena, koja je upucana u Kapitolu, a ranjeno je nekoliko policajca.

Počeo je i policijski sat u Washingtonu, koji će trajati od 18 do šest sati ujutru po lokalnom vremenu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo