Regija     | 06.01.2021. 18:23 |

U Srbiji počelo cijepljenje ruskim Sputnjikom V, ugovoreno dva milijuna doza

FENA Agencije

BEOGRAD, 6. siječnja (FENA) - Srbija će dobiti dva milijuna doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V, objavila je u srijedu Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na izvore u srbijanskoj vladi.

Vijest je objavljena u danu kad su u nacionalnom Institutu za virusologiju i imunologiju "Torlak" Sputnjikom V cijepljeni predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, državni tajnik u ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek te nekoliko dužnosnika zdravstvenog sustava.

Prethodno je ruski Fond za izravna ulaganja (RDIF) na svojoj internetskoj stranici objavio da je s Vladom Srbije potpisao sporazum o isporuci dva milijuna doza cjepiva Sputnjik V.

Cjepiva za Srbiju proizvodit će se sredstvima međunarodnih partnera u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama, naveo je RDIF.

Prva pošiljka Sputnjika V dopremljena je u Srbiju 30. prosinca prošle godine, a danas je službeno počelo cijepljenje tim cjepivom.

Srbija je 22. prosinca prošle godine dobila 4875 doza cjepiva Pfizer/BioNTech, a prva ga je dva dana kasnije primila premijerka Ana Brnabić i dvoje članova Kriznog stožera - ministraca rada i socijalne skrbi Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Tim cjepivom potom je počela imunizacija u domovima za starije i nemoćne.

Brnabić je rekla da će se ona i predsjednik Aleksandar Vučić cijepiti različitim cjepivima, a Vučić najvjerojatnije kineskim Sinopharmom.

Istaknula je da je "osjećala obavezu da prva primi cjepivo kako bi se pokazalo da vlast u to cjepivo vjeruje“.

Srbijanske zdravstvene vlasti u srijedu su službeno prijavile još 39 umrlih od posljedica covida-19, dosad ukupno 3444, te 2882 nova slučaja zaraze među 13.512 testiranih uzoraka u posljednja 24 sata. Stopa smrtnosti je 0,98 posto, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo